Chinese strijd tegen wormen kost exporteurs miljarden

Een nieuwe Chinese maatregel die vereist dat houten verpakkingen uit de Verenigde Staten en Japan behandeld worden tegen houtetende wormen gaat exporteurs miljarden dollars kosten. De nieuwe regel geldt voor alle Amerikaanse en Japanse verschepingen naar China vanaf 1 januari.

De Chinese autoriteiten meldden gisteren in de staatskrant China Daily dat de regel geen kwestie van wraak is. In 1998 legden de Verenigde Staten namelijk een soortgelijke regel op voor Chinese houten verpakkingen. Het ging toen om houtetende kevers. Volgens de China Daily schaadt de regel de Japanse (28,2 miljard dollar) en Amerikaanse (16,96 miljard dollar) exporthandel naar China met een kwart tot eenderde.

Sinds 1998 heeft China bijna 60 schepen ontdekt met de ,,in hoge mate besmettelijke worm''. Ladingen die vanaf 1 januari arriveren zonder certificaat worden teruggestuurd of alsnog behandeld door Chinese instellingen. De kosten zijn dan voor de importeur. (AP)