Chemie?

De terminologie in voetbal wordt steeds ingewikkelder. Nu heet het al dat chemie dient te bestaan tussen trainer en spelers. Chemie? Wat zou dat toch zijn? De meeste spelers wisten het niet, maar eentje (Van Hintum) bezit een moeder die laborante is en dus geacht wordt te weten wat chemie is. Ook haar zoon gaf toe enigszins in deze mysterieuze materie te zijn ingewerkt. Anderen, zoals routinier John van den Brom, hadden geen relatie met of kennis van deze geheimzinnige stof. Het is frappant hoe met het toenemen van de financiële belangen de behoefte aan een goede chemie in het elftal toeneemt.

Voor sommigen is het pijnlijk, maar deze ballon moet toch maar worden doorgeprikt. Welnu, het heeft geen zin om grote woorden en diepzinnige termen te gebruiken waar dat totaal onnodig is en bovendien verhullend kan werken. De werkelijkheid, in broodnuchtere woorden samengevat, was dat Vitesse en Neumann op elkaar waren uitgekeken. Is dat het geval, dan is het hoogste tijd om op te stappen. Neumann deed dat. Hij wandelde weg uit het Arnhemse stadion met de arm rond het lichaam van zijn vrouw – een aardig beeld, dat iets romantisch had. Zo heb ik nog zelden een trainer uit zijn baan zien stappen. Tussen het wegstappend tweetal leek mij overigens voldoende chemie aanwezig, maar daar schoten de voetballers en hun baas Karel Aalbers weinig mee op. Aalbers verslijt veel trainers in korte tijd. Destijds maakte hij zelfs korte metten met de man die zijn club aan promotie hielp: Henk ten Cate.

De tragiek is soms, dat men bij de aanstelling van een opvolger meestal zo naïef is om te geloven dat men een genie heeft aangetrokken, hoewel die kostbare soort uitermate zeldzaam is. Ook pleegt men te vergeten dat de begeerde kandidaat al eens eerder in dienst bij die club was en toen via ontslag verdwijnen moest. Nee, Guus Hiddink heeft nooit eerder bij Vitesse gewerkt, dus hij lijkt op dat punt een onbeschreven blad papier. Vermoedelijk zou hij bij diverse spelers welkom zijn. Een man met meer natuurlijk overwicht dan Herbert Neumann. Maar wie in Arnhem werkt kan niet om de voorzitter heen en dat is geen man die anderen zijn club laat leiden. Het is allemaal te snel gegaan in de Gelderse hoofdstad. Maar niemand krijgt de tijd om op adem te komen. De waan van de dag dwingt tot kolderieke haast. En of je dan per direct de juiste man binnenhaalt is een gok. Desondanks moet Vitesse binnen afzienbare tijd een werkelijke topclub worden. Weet u waarom? Vanwege het shirt. Dat doet aan honderd jaar geleden denken en dat was een zalige tijd (zegt men).