Campus van Philips vertraagd

De bouw van de High Tech Campus van Philips dreigt een aanzienlijke vertraging op te lopen door een bezwaarschrift van de Brabantse Milieufederatie (BMF). Het concern had dezer dagen met de bouwactiviteiten in Eindhoven willen beginnen. Dat wordt nu zeker enkele weken en misschien wel maanden uitgesteld, zo is de verwachting.

Een woordvoerder van het concern heeft geen goed woord over voor de actie van de BMF. Het uitstel gaat Philips vermoedelijk enkele miljoenen guldens kosten. ,,De campus wordt het visitekaartje van Eindhoven. De BMF speelt met vuur. Er dreigt nu een uitermate gecompliceerde situatie te ontstaan'', aldus de zegsman.

Philips wil naast het bestaande Natuurkundig Laboratorium in Eindhoven vrijwel alle onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten concentreren. Op de campus, bestaande uit tientallen nieuwe gebouwen, komen als alles klaar is 8.000 mensen te werken. Het project vergt een investering van 900 miljoen gulden.

De BMF is bang dat de aanleg van de gebouwen onherstelbare schade toebrengt aan het dal van het riviertje de Dommel. Dat gebied heeft volgens de federatie een grote natuurwaarde. Bovendien vormt het een belangrijke schakel tussen natuurgebieden in en buiten de stad. De Raad van State moet zich uitspreken over het bezwaarschrift. (ANP)