Brusselmans wil in hoger beroep

Schrijver Herman Brusselmans wil in hoger beroep gaan tegen de beslissing van een Belgische rechtbank dat zijn roman Uitgeverij Guggenheimer uit de handel moet worden genomen. Modeontwerpster Ann Demeulemeester diende een klacht in tegen het boek omdat zij zich beledigd voelde door de passages waarin hoofdpersoon Guggenheimer zegt dat zij `standrechtelijk gefusilleerd' moet worden en haar ontwerpen als `vodden' bestempelt. Op 29 oktober oordeelde de rechtbank dat het boek niet mocht worden verkocht op de Antwerpse boekenbeurs (tot en met 11 november). Uitgever Prometheus heeft een maand de tijd gekregen om ook alle exemplaren van het boek uit de Belgische boekhandels te verwijderen.

Schrijver Brusselmans zegt pas van de zaak te hebben gehoord toen hij het dwangbevel in de bus kreeg. Hij snapt dat Demeulemeester zich beledigd voelt, maar vindt haar gang naar de rechter een `gevaarlijke ontwikkeling': ,,Ik heb in dat boek wel tweehonderd mensen beledigd. Drie schrijvers worden erin vermoord. Als al die bekende Vlamingen naar de rechter stappen, kan ik wel stoppen met schrijven. Demeulemeester heeft toch een kledinglijn? Laat ze dan een T-shirt drukken met daarop: fuck Brusselmans.'' Uitgeverij Prometheus zegt de beslissing van de rechtbank te respecteren, maar onderzoekt welke juridische stappen zij tegen de beslissing kan nemen. Volgens Prometheus draait de zaak om `het recht op vrije meningsuiting en de vrijheid van een kunstenaar om satire te brengen'. Brusselmans: ,,Als in een fictief boek werkelijk bestaande mensen worden opgevoerd, dan worden dat ook fictieve figuren. Ik word zelf ook doorlopend beledigd, ook over mijn uiterlijk en mijn kleding. Maar ik vind dat alleen maar leuk.''