Bloque

Een van de treurigste concerten in de Amsterdamse Melkweg van dit jaar moet wel dat van Bloque zijn geweest. Niet meer dan tien mensen kwamen in juli af op deze Colombiaanse groep, zodat het aantal bandleden en het aanwezige Melkwegpersoneel het aantal bezoekers verre overtrof.

Maar wie had Bloque ook kunnen kennnen? Platenmaatschappij Warner bracht de titelloze debuut-cd Bloque om duistere redenen in Nederland pas na het concert uit. Op internet was over Bloque weliswaar veel informatie te vinden, zoals jubelende recensies uit Amerikaanse kranten, maar blijkbaar is internet geen overtuigend medium.

De zeven mannen en één vrouw van Bloque sloegen zich dapper door het concert heen. Bij elk Spaanstalig nummer gaf zanger Iván Benavides een korte toelichting in charmant Engels. De meeste liedjes gaan over het harde, gevaarlijke leven in Colombia, vertelde hij.

Het concert week niet veel af van de cd, zo bleek later. Alleen zijn op de cd echte blazers te horen, die bij het concert waren vervangen door synthesizerklanken. Bloque maakt wereldmuziek in letterlijke zin, een mengsel van Colombiaanse muziek, latin rock en Noord-Amerikaanse funk en rap. Zelfs West-Afrikaanse muziek en reggae klinken in sommige nummers door.Terwijl mengelmoesjes als dit doorgaans leiden tot iets dat vlees noch vis is, weet Bloque er een vanzelfsprekend en vitaal geheel van te maken, vol verrassende wendingen. Bloque verdient dan ook een groter publiek dan de armzalige tien man in de Melkweg.

Bloque (Warner 9362-47060-2)