Beierse jongen schiet vanuit huis op passanten

Een 16-jarige jongen in het Beierse dorp Bad Reichenhall heeft maandag bij een schietpartij twee voorbijgangers gedood en acht mensen ernstig verwond, waarna hij zijn 18-jarige zus en zichzelf van het leven beroofde.

In het begin van de middag begon de jongen vanuit het huis waar hij woont, tegenover een ziekenhuis, te schieten op alles wat bewoog. De schietpartij duurde ten minste drie kwartier. De politie heeft daarna geprobeerd contact te krijgen met de jongen, maar dat mislukte. Vermoed wordt dat hij vlak na de schietpartij zijn zus en zichzelf van het leven heeft beroofd; beide lichamen werden om half zes 's middags gevonden nadat de politie het huis had bestormd.

Sommige gewonden lagen in de buurt van het huis, zonder dat ze weg konden komen.

De jongen maakte gebruik van de wapens en de grote hoeveelheid munitie van zijn vader. De politie onderzoekt nog of de man, die een verzamelaar zou zijn, een vergunning had voor zijn vuurwapens. Over de motieven van de jongen tast de politie volledig in het duister. Volgens medestudenten was hij op school een buitenbeentje, dat regelmatig werd gepest. De laatste tijd zou hij regelmatig hebben opgeschept over vuurwapens in de kelder van zijn huis. En ook zou hij neo-nazistische foto's in zijn schoolschriften hebben geplakt.

Onder de gewonden bevindt zich de 69-jarige acteur Günter Lamprecht, bij het Duitse publiek vooral bekend als commissaris in de serie Tatort en als hoofdrolspeler Franz Biberkopf in de serie Berlin Alexanderplatz van Fassbinder.

De laatste jaren zijn in Duitsland regelmatig onschuldige slachtoffers gevallen door geweld van zogeheten amokmakers:

In een rechtszaal in Euskirchen vallen in maart 1994 door een bom en pistoolschoten zes doden, onder wie de dader zelf.

Een werkloze man in een dorpje bij Cham schiet in april 1995 vanuit zijn huis op voorbijgangers. Een vrouw wordt gedood en een politieagent raakt gewond. De man zelf komt om nadat hij zijn huis in brand heeft gestoken.

Na een huwelijkscrisis schiet een man in augustus 1998 enkele familieleden van zijn vrouw dood en laat zich vervolgens arresteren.

Een Duitse crimineel schiet, op de vlucht voor de politie, vijf willekeurige passanten dood, elf anderen raken zwaar gewond. Als de politie hem vindt in een hotel in Luxemburg pleegt hij zelfmoord. (AFP, AP, DPA)