Zware cycloon kost duizenden levens in India

De wervelstorm die het afgelopen weekeinde over de Indiase oostkust trok, heeft volgens schattingen aan duizenden mensen het leven gekost. Anderhalf miljoen mensen zijn dakloos geraakt door de verwoestende cycloon, waarin windsnelheden van meer dan 260 kilometer per uur werden gemeten, en door zware overstromingen als gevolg van hevige regenval.

Drie dagen nadat de cycloon de kust van de deelstaat Orissa bereikte, zijn nog honderdduizenden bewoners afgesneden van de rest van de wereld. In het oosten van Orissa verwoestte de cycloon vrijwel alles wat hij op zijn weg tegenkwam, wegen en spoorwegen, huizen en hutten, bomen, elektriciteits- en telefoonpalen. Het rampgebied zou volgens een woordvoerder van de deelstaatregering in Bhubaneshwar, de zwaar beschadigde hoofdstad van Orissa, nog enkele dagen onbereikbaar blijven over land. ,,Tienduizenden mensen blijven al die tijd verstoken van hulp'', zei een hulpverlener in Calcutta, de hoofdstad van de buurstaat West-Bengalen.

Volgens meteorologen in Orissa was de `super-cycloon' een van de zwaarste die India deze eeuw heeft getroffen. Ongeveer 15 miljoen mensen in het rampgebied zijn getroffen door de gevolgen van de cycloon. De federale regering in New Delhi, die Orissa tot rampgebied heeft uitgeroepen, stelde hulpgoederen ter waarde van 130 miljoen dollar beschikbaar, maar door de overstromingen kunnen tenten, voedsel, medicijnen en drinkwater het rampgebied vandaag nog niet bereiken. Enkele duizenden soldaten zijn ingezet om de communicatiemiddelen te herstellen en een begin te maken met reparatie van wegen, bruggen en spoorwegen. De Indiase marine en luchtmacht probeerden vandaag hulpgoederen vanaf zee en door de lucht in het rampgebied te krijgen.

De schade is volgens berichten uit het gebied het grootst in de regio's rondom Baleshwar, de industriestad Cuttack en de haven van Paradip. Volgens sommige schattingen zou de schade meer dan twee miljard dollar bedragen. ,,Het hele gebied is afgesneden'', zei Giridhar Gomang, de eerste minister van Orissa, vanochtend. ,,Telecommunicatie bestaat vrijwel niet meer. We hebben alleen wat radiocontact met de buitenwereld.''

Orissa, na Bihar de armste deelstaat van India, wordt in deze tijd van het jaar regelmatig getroffen door cyclonen. De laatste trof hetzelfde gebied twee weken geleden. Daarbij kwamen ruim 150 mensen om.

Veel bewoners waren nog bezig met het herstellen van de schade van die cycloon. In het rampgebied kampeerden duizenden dakloze bewoners op een provinciale weg die niet was ondergelopen. Vele duizenden mensen zijn alles kwijtgeraakt, van hun lemen of houten hutjes tot hun gewassen en hun schaarse persoonlijke bezittingen. ,,Hele dorpen zijn met de grond gelijk gemaakt'', zei een bewoner voor de commerciële zender Star TV. Uit verschillende delen van de deelstaat kwamen vandaag berichten over plunderingen door slachtoffers die drie dagen lang geen eten hadden kunnen krijgen. Zowel winkels als een opslagplaats voor hulpgoederen in het gebied zelf werden overvallen door radeloze bewoners.

Honderden garnalenvissers in de Golf van Bengalen die tijdens de cycloon op zee waren, worden vermist en zijn hoogstwaarschijnlijk verdronken. ,,Deze cycloon heeft Orissa twintig jaar teruggeworpen in de tijd'', zei Asim Vaishnav, loco-burgemeester in de zwaar getroffen stad Baleshwar. Volgens een woordvoerder van de federale regering kan het nog dagen of zelfs weken duren voordat de precieze omvang van de ramp kan worden vastgesteld.

De Golf van Bengalen wordt elk jaar door meer dan tien cyclonen getroffen. De zwaarste cycloon deed zich in 1991 voor in Bangladesh, waarbij naar schatting 130.000 mensen om het leven kwamen.