Wim Duisenberg zet Damrak onder druk

De toespeling van president Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) op een naderende renteverhoging drukte de aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs. De toonaangevende index van de Amsterdam Exchanges (AEX) noteerde rondom het middaguur 2,24 punten (0,4 procent) lager op 569,58 punten.

Al enige tijd verwachten beleggers een verhoging van de rente in de eurozone, vooral omdat de Europese Centrale Bank begin oktober al heeft gezinspeeld op een verhoging om de inflatie in te tomen. ,,De neiging om de rente te verhogen is sinds juli zeker vergroot'', zei Duisenberg vandaag in een interview met het Duitse Handelsblatt. Aanstaande donderdag beslist de ECB over de rente. ,,Ik weet niet wat de ECB-raad zal besluiten, maar ik kan me er iets bij voorstellen'', aldus Duisenberg over de mogelijke renteverhoging.

Een hogere rente – beleggers gaan uit van een verhoging met een kwart tot een half procent – wordt algemeen gezien als ongunstig voor de aandelenkoersen. Op de Amsterdamse beurzen hadden vooral de financiële instellingen, die de afgelopen jaren sterk profiteerden van de lage rente, te lijden onder de vrees voor een renteverhoging.

ABN Amro ging vanochtend met 0,8 procent omlaag naar 22,81 euro. ING daalde met 1,2 procent tot 55,40 euro en Fortis met 0,64 procent tot 32,52 euro. Van de financiële fondsen daalde verzekeraar Aegon het sterkst. Het aandeel verloor 1,3 procent op 86,60 euro, mede als gevolg van winstnemingen. Het fonds steeg vorige week met tien procent.

De AEX had ook te lijden onder gebrek aan nieuws over de grote ondernemingen. In de betrekkelijk rustige beurshandel zorgden daardoor betrekkelijk kleine nieuwtjes voor behoorlijke koersbewegingen. Het chemieconcern DSM was een grote uitschieter naar boven, met een stijging van 4,81 procent naar 37,73 euro, dankzij een upgrading van het aandeel door de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Een andere in het oog lopende stijger was het jonge beursfonds Versatel, dat infrastructuur bouwt voor telecommunicatie. Het aandeel Versatel noteerde rondom het middaguur 7,63 procent hoger op 12,70 euro, ondanks de publicatie van verliescijfers over het derde kwartaal. Het optimisme van beleggers werd echter gevoed door de mededeling dat de hoeveelheid klanten van Versatel sterk is gegroeid.

De grootste daler van de ochtend was het detacheringsbureau Brunel, dat de aandelenkoers met circa 20 procent zag dalen. Rondom het middaguur noteerde het aandeel nog altijd 18,32 procent lager op 13,60 euro.

De beleggers zijn geschrokken van het afketsten van de overname door de uitzendketen Unique, die als zeer gunstig werd gezien voor Brunel.

De beleggers zijn wel blij voor Unique, dat weinig baat zou hebben gehad bij Brunel. De koers van Unique veerde met ongeveer 4 procent op tot 25,05 euro.