Vopak rondt fusie af

Door de fusie van havenconcerns Pakhoed en Van Ommeren, deze week, ontstaat 's werelds grootste bedrijf in tankopslag en chemische distributie.

Pakhoed en Van Ommeren smelten deze week samen tot havenbedrijf Vopak. Vandaag fiatteerden de aandeelhouders van Pakhoed de fusie, morgen zijn die van Van Ommeren aan de beurt. Vopak krijgt donderdag notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. Door de fusie onstaat een onderneming met 9.500 medewerkers en een omzet van ruim zeven miljard gulden.

Het had niet veel gescheeld of de fusie was er nooit gekomen. De eerste poging mislukte nadat de twee partijen het niet eens konden worden over de door Brussel geëiste inlevering van tankcapaciteit in de Rotterdamse haven.

Later werden beide bedrijven onder druk van klanten, aandeelhouders en commissarissen alsnog gedwongen samen te gaan. De twee bestuursvoorzitters van Pakhoed en Van Ommeren moesten opstappen en twee president-commissarissen degradeerden tot `gewoon' commissaris.

Vopak, aanbieder van logistieke en distributiediensten aan de chemie en olie-industrie, haalt 77 procent van zijn omzet uit chemische distributie, waarin het concern wereldmarktleider is. De rest komt uit tankopslag (15 procent), tankvaart (5 procent) en overige diensten (3 procent).

De financiële wereld reageert optimistisch over de toekomst van het bedrijf.

,,De sterk verbeterde concurrentiepositie kan alleen maar leiden tot een groei die boven het gemiddelde van de markt ligt'', meent Geert-Jan Hoppers, analist bij Effectenbank Stroeve. Hoppers verwacht dat Vopak door de fusie 110 miljoen gulden per jaar kosten zal besparen.

De versterkte financiële positie zal Vopak naar verwachting aanwenden voor overnames in de chemische distributie, waarin Vopak hoge omzetten haalt, terwijl de winstmarges vergeleken met tankopslag gering zijn.