Tegenslag Krajicek in aanloop naar WK

Richard Krajicek bewees zichzelf gisteren in dubbel opzicht een slechte dienst door de finale van het Super 9-toernooi in Stuttgart te verliezen. De nederlaag in vier sets (1-6, 4-6, 7-5 en 5-7) tegen de ontketende Thomas Enqvist kostte hem zijn plaats in de toptien van de wereldranglijst. Krajicek had het elitetoernooi in Stuttgart vorig jaar immers gewonnen, waardoor hij ruim 200 ATP-punten moest inleveren. Nog pijnlijker voor de 27-jarige Hagenaar is de gedachte dat Enqvist hem passeerde in de `Race to Hannover'. Krajicek zal nu deze week in Parijs een topprestatie moeten leveren om zich te kwalificeren voor het officieuze WK.

De beste acht tennissers van het jaar komen in aanmerking voor dat evenement in Hannover. Op die lijst zou Krajicek bij winst in Stuttgart de achtste plaats hebben ingenomen. Na zijn winst steeg Enqvist naar plaats acht en zal Krajicek als de huidige nummer tien een krachttoer moeten verrichten om na een teleurstellend seizoen alsnog deelname aan het WK veilig te stellen. ,,Ik ga nu met een heel ander uitgangspunt naar Parijs'', mopperde Krajicek. ,,Als ik de finale zou hebben gewonnen, hoefde ik mijn positie op de WK-lijst slechts te consolideren. Nu zal ik vermoedelijk een halve finale of zelfs een finale moeten halen in Parijs, terwijl ik daar nimmer mijn beste tennis heb gespeeld.''

Krajicek wacht in het prestigieuze Super 9-toernooi in Parijs Bercy een loodzwaar programma. Na een bye in de eerste ronde zou hij al op Philippoussis kunnen stuiten, vervolgens staan mogelijke ontmoetingen met Henman – een andere concurrent voor het WK in Hannover – Agassi en de na een rugblessure teruggekeerde Sampras in de agenda. Aanvankelijk kondigde Krajicek aan een wildcard te vragen voor de resterende toernooien dit jaar in Stockholm of Moskou als hij zich in Parijs niet bij de beste acht van 1999 weet te scharen. Gisteren twijfelde de nummer één van Nederland aan het nut van dergelijk overwerk.

Krajicek wil zich deze week in Parijs niet blindstaren op de ruim 200 ATP-punten die hem van het WK scheiden. ,,Daar zou je wanhopig van kunnen raken'', vertelde hij gisteren. ,,Als ik met een rekenmachine de baan betreed, weet ik zeker dat ik ga verliezen. Daarom probeer ik zo goed mogelijk te presteren in Parijs met de gedachte dat het in principe mijn laatste ATP-toernooi van het jaar is. Deelname aan het WK zou een prettige compensatie zijn voor eerdere teleurstellingen dit seizoen. Maar ik wil me niet forceren. Na Parijs maak ik de balans op. Mocht het daar niet lukken, dan zal ik eerlijk tegen mezelf moeten zijn. Dan luidt de vraag of ik werkelijk nog op jacht wil naar een startbewijs voor Hannover.''

Het zou een wrang idee zijn voor de spelers van het Nederlandse Davis-Cupteam als de missie van Krajicek mislukt. De kopman liet zes weken geleden verstek gaan in Ecuador om zich geheel op het indoorseizoen te kunnen richten. Maar hij meldde zich alleen bij de Grand Slam Cup in München en drie ATP-toernooien. Gelet op dat beperkte programma moest Krajicek ook wel maximaal scoren om een WK-ticket te verdienen.

In zijn vijfde finale in Stuttgart – Krajicek won het evenement in 1995 en '98 – was ook hij echter niet opgewassen tegen het krachttennis van Enqvist. De Zweedse baseliner versloeg in de Hanns Martin Schleyer-Halle maar liefst vier top-tienspelers op rij. Na Kuerten en Rios had zelfs Agassi niets in te brengen bij de finalist van de Australian Open. De nummer één van de wereld moest zaterdag in de halve finales een vernederende 6-0 in de beslissende set incasseren.

Krajicek kon in de halve eindstrijd nog vertrouwen op zijn service in het opslagduel met Greg Rusedski: 6-4 en 6-4. Dat wapen liet hem gisteren in de eerste twee sets tegen Enqvist volledig in de steek. Pas op 4-4 in de derde reeks hervond Krajicek zich, toen hij drie breakpoints overleefde.

Tot dat moment had Enqvist de partij gedomineerd met fantastische returns en passeerslagen. Toch liet Krajicek de partij nog kantelen en de 26-jarige Zweed had in de vierde set een dubieuze call van de lijnrechter nodig om op 5-5 de beslissende break te forceren. ,,Enqvist was de betere speler'', erkende Krajicek.