Slapende reus

In het Zuiderpark slaapt volgens sommige Hagenaars een reus. ADO heet de reus die `Alles Door Oefening' zou moeten leren. Slechts een handjevol mensen heeft nog oog voor de reus die af en toe zachtjes gromt, maar weinig zin heeft om wakker te worden.

Terwijl de laatste jaren overal nieuwe stadions worden gebouwd en inwoners van steden zich meer en meer gaan identificeren met de voetbalclub in hun stad, gebeurt in Den Haag bijna het omgekeerde. De club uit de derde stad van Nederland speelt in de eerste divisie in de marge van het betaalde voetbal. Af en toe haalt ADO Den Haag het nieuws. Zoals afgelopen donderdag toen de bekerwedstrijd tussen Den Haag en Utrecht gestaakt moest worden nadat enkele aanhangers het veld opkwamen.

De club, die in 1971 ontstond na een fusie tussen ADO en Holland Sport, zit al jaren in een vicieuze cirkel. Sponsors moet de club met een nachtkaars zoeken, omdat weinig bedrijven zich met de aanhang van ADO willen associëren. Daardoor ontbreekt het geld voor spelers en trainers met weer als gevolg dat het publiek wegblijft.

Zo zagen gisteren welgeteld 2.500 toeschouwers de wedstrijd ADO Den Haag-Excelsior (2-1) in het Zuiderpark. Op zich is het al een prestatie om het stadion binnen te komen. Wie geen persoonsgebonden clubkaart heeft van ADO komt het stadion niet in. Een regel die dit jaar bij vrijwel alle clubs weer is afgeschaft maar in Den Haag nog wel telt. Wie met Den Haag mee wil naar een uitwedstrijd, kan alleen samen met de harde supporterskern in een bus meereizen om vervolgens onder politiebegeleiding een voetbalwedstrijd te bekijken.

ADO-directeur Govard Slooters zucht als hem voor de zoveelste keer wordt gevraagd naar de supportersproblematiek. ,,Het is aan enkele randdebielen en imbecielen te danken dat de sportieve successen uitblijven'', zegt hij. ,,Het is een maatschappelijk probleem waar wij mee te kampen hebben hier in Den Haag.'' Maar ook Slooters probeert het beeld van de slapende reus hoog te houden. ,,We hebben met de inwoners van Den Haag, Zoetermeer, Leiden en Delft een groot potentieel van mensen. De organisatie is sterk en stabiel. Alles is eigenlijk een kwestie van geld. In andere steden steekt de overheid veel geld in voetbal en komen de sponsors. Maar dat is hier nog niet zo.''

De gemeente Den Haag zegt volgens Nico de Wit, beleidsambtenaar sport, ,,mee te denken'' met de club. ,,We willen best wat doen, maar dan moeten er eerst investeerders zijn. ADO hangt met de handen aan de griffel van de top, alleen de supporters staan te vaak op de vingers.''

En zo blijft het cirkeltje rond ADO naar beneden draaien. Wie na een wedstrijd het Zuiderpark uitloopt ziet mensen met groen-gele sjaaltjes die bijna elk woord beginnen door er `kankûh' voor te zetten. Zolang de reus ziek is, wenst hij niet op te staan.