Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de Nederlandse gevangenen in Marokko die al jarenlang wachten op een uitwisselingsverdrag. Verder een portret van de Russische premier Poetin. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor de reünie van de Nederlandse groep Doe Maar en sociale fraude met gestolen en vervalste paspoorten in Tilburg. Ned.3, 22.34-23.04u.

DOCUMENTAIRES

Millennium – A thousand years of history. Serie die een blik werpt op de gebeurtenissen van de laatste 1000 jaar met vanavond aandacht voor de dertiende eeuw. Afl.: Century of the stirrup. BBC2, 20.10-21.00u.

Kwesties: De kinderwens. Bij één op de zes echtparen lukt het niet (meteen) om kinderen te krijgen. De medische wereld biedt gelukkig tal van oplossingen. Spermadonatie, maar ook eicel- en zelfs embryo-donatie zijn soms de oplossing voor mensen met een moeilijk vervulbare kinderwens. Afl.: Vruchteloos. Canvas, 20.55-21.45u.

Playing the China Card. Slot over een tweedelige serie over de verstandhouding tussen China en de Verenigde Staten in de afgelopen 50 jaar. In deze aflevering komt ook de Chinese dissident en astrofysicus Fang Lizhi aan het woord. Ned.3, 20.56-21.46u.

Walking with dinosaurs. Zo'n 106 miljoen jaar geleden leefden de dinosaurussen in extreme omstandigheden. Terwijl in Australië en Antarctica de zon scheen, was de rest van de wereld gehuld in een ijskoude duisternis. Afl.: Spirits of the ice forest. BBC1, 21.30-22.00u.

Dokument. Portret van beeldend kunstenaar René Hoeben die `schilderlessen' geeft aan autistische en auditief gehandicapte kinderen op de orthopedagogische instelling Sint Marie. Het tekenen en schilderen is een poging om contact te maken met de leefwereld van kinderen en hen een mogelijkheid te bieden zich op een andere manier te uiten. Ned.1, 22.57-23.45u.

Panorama. Hoe heeft de ramp op 6 oktober bij het Londense station Paddington zich kunnen voltrekken? Onderzoek naar de gebreken van het Engelse spoorwegsysteem. Afl.: Paddington: An accident waiting to happen. BBC1, 23.00-23.40u.

AMUSEMENT

Villa Felderhof in Afrika. In het Tanzaniaans gastenverblijf aan de voet van de Kilimanjaro zijn de 73-jarige gynaecoloog Arie Haspels en de 52-jarige natuurfilmproducente Edith Brinkers te gast. Ned.1, 21.00-21.56u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. De 91-jarige econoom, denker en politiek activist J.K. Galbraith praat over zijn leven, de belangrijke mensen die hij kent en zijn verlangen naar het nieuwe millennium. Hij heeft net zijn 31ste boek gepubliceerd en werkt al aan een nieuw. BBC World, 20.30-21.00u.

Het elfde uur. Gesprekken met minister Netelenbos, president-directeur van Schiphol G. Cerfontaine en hoofdredactrice van Opzij Cisca Dresselhuys. TV2, 22.00-23.00u.

Barend & Van Dorp. O.a. een gesprek met cabaretier Freek de Jonge. RTL4, 22.50-23.45u.

KUNST

Het uur van de wolf. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.25-0.25u.

Hollywood greats. Eerste deel van een 4-delige serie over grote acteurs begint met een portret van Cary Grant. BBC1, 23.40-0.20u.

FILM

The Nutty Professor (Tom Shadyac, 1996, VS). Het zijn voornamelijk vet en scheten die voor geschater moeten zorgen bij deze remake van de gelijknamige film van en met Jerry Lewis uit 1963. Eddy Murphy als buitengewoon corpulente professor die dankzij eigen brouwsel tijdelijk kan veranderen in de womanizer Buddy Love. Murphy speelt ook alle rollen van zijn filmfamilieleden. SBS6, 20.30-22.10u., met reclame.

Heartbreak Hotel (Chris Columbus, 1988, VS). Idiote komedie. Tiener ontvoert Elvis Presley (David Keith) om gedeprimeerde moeder (Tuesday Weld) op te vrolijken. RTL4, 21.00-22.50u., onderbroken door reclame.

. La promesse (Luc & Jean-Pierre Dardenne, 1996, België/Frankrijk/Luxemburg). Derde, schijnbaar eenvoudige speelfilm van de Luikse broers Dardenne schetst een realistisch beeld van gesjacher met illegale buitenlanders in de verkommerde fabrieksstad Seraing. Vijftienjarige leerling-automonteur komt tegenover zijn vader te staan in dilemma over de morele grenzen van de uitbuiting. Authentieke quasi-documentaire cinema van hoog niveau. TV5, 22.15-23.50u. & morgen, 14.15-16.00u.

Driftwood (Ronan O'Leary, 1996, Engeland/Ierland). Even allegorisch als kunstmatig drama schetst een emotioneel en psychologissch machtsspel voor man en vrouw. James Spader als man die gewond en zonder geheugen aanspoelt aan de Ierse kust. Anne Bochet die zich in haar afgelegen huisje bezitterig over hem ontfermt. ZDF, 22.40-0.20u., nagesynchroniseerd.

. Naked (Mike Leigh, 1993, Engeland). Verpletterend fresco van de onverschilligheid, de ambivalentie, de gewelddadigheid en de gevoelsarmoede in het Londen van de jaren negentig. Regisseur Leigh laat zijn neurotische, zichzelf ontvluchtende held Johnny (de formidabele David Thewlis temidden van een ijzersterk ensemble) dolen door een hel zonder idealen, idolen of ideologie, bepaald door materialisme en lichamelijkheid. ARD, 1.05-3.10u., tweetalig.

San Salvatore (Werner Jacobs, 1956, West-Duitsland). Draak. Patiënte trouwt met vlotte arts maar vindt geborgenheid bij ernstiger collega. Met Dieter Borsche. Morgen, ARD, 10.25-12.00u.

Fire with Fire (Duncan Gibbins, 1986, VS). Tamme Romeo-en-Julia-variant uit de jaren tachtig. Verliefde Virginia Madsen en Craig Sheffer ontvluchten respectievelijk een nonnenkostschool en een heropvoedingsinrichting. Morgen, SBS6, 13.50-15.35u., onderbroken door reclame.