Privacy

Wordt Internet een enorme, anarchistische muurkrant zonder leiding, waarop iedereen intieme gegevens en lotgevallen van een ander mag publiceren? De mogelijkheid van wereldwijde publicatie, gekoppeld aan een verfijnd zoeksysteem, maakt Internet tot terrein bij uitstek waar de grenzen van de openbaarheid worden verkend. Het via Internet lokaliseren van zedendelinquenten, in de VS al gebruikelijk, wordt hier als ongepast gezien, evenals de publicatie van een `hitlist' van abortusartsen. Maar hoe denken wij over het op Internet verspreiden van kleurenfoto's van Allen Lee Davis, genomen kort nadat hij op 8 juli 1999 op de elektrische stoel ter dood was gebracht? Een rechter vond de beelden van Davis dermate gruwelijk, dat hij de opnamen gebruikte om in een andere zaak tégen de elektrische stoel te pleiten. De foto's veroorzaakten een publieke discussie over deze executievorm; de overweldigende belangstelling ervoor deed de site van de Supreme Court van Florida, die ze publiceerde, enkele malen crashen. Is dit dé manier om het publiek van de verwerpelijkheid van de doodstraf te overtuigen, of een verwerpelijke schending van de privacy van een veroordeelde?

Dit is een fragment uit `De Draad', de dagelijkse column van Tom Rooduijn op www.nrc.nl