`Operatie ging niet volgens maatstaven'

In Pec, zo'n zestig kilometer van Orahovac, ging de motor van een van de Servische auto's kapot. Majoor Koers van de Gele Rijders uit Orahovac gaf een van de Nederlandse KFOR-voertuigen opdracht bij de kapotte auto te blijven, de rest moest doorrijden, achter de UNHCR-jeeps aan. De Serviërs werden namelijk begeleid door de vluchtelingenorganisatie UNHCR en Nederlandse KFOR-militairen.

Er mocht, zo zei Koers eerder in een toelichting, geen gat in het konvooi ontstaan. Maar dat gebeurde toch. De Serviërs die halverwege het konvooi reden, wisten niet meer welke kant ze op moesten en in Pec namen ze een verkeerde afslag en kwamen uit in het drukke centrum van de stad. ,,Toen sloeg de vlam in de pan'', aldus commandant Reinhardt van KFOR.

Bij het incident zijn geen doden gevallen, en de generaal zei dat het ingrijpen van Italiaanse KFOR-militairen, die in Pec zijn gelegerd, erger heeft voorkomen. Reinhardt: ,,Ik was erg blij om te zien hoe snel en efficiënt onze Italiaanse vrienden reageerden op de situatie, maar voor de rest verliep de operatie niet volgens mijn maatstaven.'' Saillant is dat majoor Koers de opstelling van de Italianen juist hekelde. Ze hadden te hulp moeten schieten, zei hij. Maar ze bleven van een afstand staan kijken naar de paniek, terwijl ze foto's maakten voor het familie-album.

Reinhardt benadrukte dat het incident geen bewust geplande actie is geweest, ,,immers, het konvooi zou om de stad heen gaan''. ,,Maar het is een bewijs dat de verschillende bevolkingsgroepen geen tolerantie hebben ten opzichte van elkaar. Waarom arme vluchtelingen aanvallen? Die mensen gingen toch al weg?''