Opera over Rosenberg-proces

De jonge Amerikaanse componist Ari Benjamin Meyers heeft een opera geschreven over het proces tegen het spionnenechtpaar Ethel en Julius Rosenberg. Defendants Rosenberg beleeft zijn première op 11 december in de Duitse stad Magdeburg.

Ethel en Julius Rosenberg, beiden actief lid van de Amerikaanse Communistische Partij, werden in april 1951 ter dood veroordeeld. Zij zouden atoomgeheimen aan de Sovjetunie hebben doorgegeven. Ondanks verzoeken om gratie van onder anderen Albert Einstein en paus Pius XII belandden zij op 19 juni 1953 op de elektrische stoel.

Meyers baseerde zijn opera op brieven, notities en verslagen van gesprekken met het echtpaar. De regie is in handen van Holger Pototzki. De rollen van Ethel en Julius Rosenberg worden vertolkt door Sabine Stolpe en Indo Anders. (DPA)