Oost-Timor: geen massagraven

In Oost-Timor is het aantal slachtoffers van de chaotische drie weken tussen het referendum over de onafhankelijkheid van Indonesië op 30 augustus en de intocht van VN-vredesmacht INTERFET op 20 september aanvankelijk nogal overdreven.

Op 30 augustus stemde Oost-Timor voor de onafhankelijkheid. Door het Indonesische leger gesteunde milities namen het heft in handen, de pers sloeg op de vlucht. Waarnemers schatten dat duizenden Timorezen werden omgebracht.

Na de intocht van INTERFET kon de schade worden opgemaakt. In hoofdstad Dili vonden journalisten een lijk in een waterput bij een huis van de beruchte Aitarak-militie, maar geen massagraven. In heel Oost-Timor waren half oktober slecht 69 lijken geborgen. Hulpverleners die vluchtelingen ondervroegen, ontdekten dat veel verhalen uit de tweede hand waren. Een VN-woordvoerder zegt dat er geen bewijs is voor massamoorden.