Ook Duitsland tegen import Brits vlees

De Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer die de zestien deelstaten vertegenwoordigt naar inwonertal, zal zich met grote meerderheid verzetten tegen hervatting van de import van Brits rundvlees. Dat heeft het weekblad Welt am Sonntag gisteren gemeld.

De Bondsraad gaat in tegen het advies dat een internationaal wetenschappelijk comité vrijdag aan de Europese Commissie uitbracht, om het wegens gevaar voor de runderziekte BSE ingestelde exportverbod op te heffen.

Daarmee dreigt een conflict tussen de EU en Duitsland van ongekende scherpte. Want de EU heeft gedreigd Duitsland en Frankrijk die de invoer uit Groot-Brittannië hebben verboden, voor het Europese Gerechtshof te dagen, aldus het blad.

EU-commissaris van Volksgezondheid, David Byrne, had de Duitse en de Franse regering zaterdag na het advies van de experts verzocht hun verboden ,,onmiddellijk op te heffen''. Maar daarover moet volgens de Duitse minister van Volksgezondheid, Andrea Fischer, overeenstemming bestaan tussen de Bondsregering en de deelstaten. ,,Zij zullen hun beslissing nemen in het licht van bescherming van de consument'', verklaarde Fischer in Welt am Sonntag. Gisteren verklaarden zich ministers van zeven van de dichtstbevolkte Duitse deelstaten tegen opheffing. Dat betekent dat er in de Bondsraad een grote meerderheid tegen is.

De Britse regering wil dat Frankrijk ,,snel en positief'' reageert op de uitspraak van EU-experts dat Brits rundvlees net zo veilig is als dat uit andere lidstaten. Minister Cook van Buitenlandse Zaken zei zaterdag tegen de BBC dat hij druk zal blijven uitoefenen op Frankrijk om Brits rundvlees toe te laten.

,,Er is niets redelijks aan te voeren voor handhaving van het verbod op invoer van Brits rundvlees'', zei hij. (ANP, AFP)