Moskou klaagt over berichtgeving

Russische woordvoerders hebben zich het afgelopen weekeinde beklaagd over ,,desinformatie'' over de aantallen doden die onder Tsjetsjeense burgers zouden vallen als gevolg van Russische militaire acties.

De klachten hebben vooral betrekking op de melding, als zou de Russische luchtmacht in Tsjetsjenië vrijdag een konvooi met vluchtelingen hebben beschoten. Die vluchtelingen hadden geprobeerd naar de buurrepubliek Ingoesjetië te vluchten, maar waren daar niet toegelaten. Op de terugweg werd het konvooi beschoten door Russische vliegtuigen. Daarbij vielen volgens Tsjetsjeense woordvoerders veertig doden onder de vluchtelingen. Het Internationale Rode Kruis hield het op twintig doden, onder wie twee medewerkers van het Rode Kruis. Een woordvoerder zei dat de Russische luchtmacht het konvooi aanviel ondanks de duidelijke merktekens waarvan het Rode Kruis vijf auto's van het konvooi had voorzien.

In Moskou wordt elke dag volgehouden dat in Tsjetsjenië alleen Tsjetsjeense ,,bandieten'' en ,,terroristen'' sterven. Van slachtoffers onder de burgerbevolking zou geen sprake zijn. Minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov zei dat ,,in het Westen een tweede front wordt gevormd, dat van de informatie of beter gezegd: de desinformatie''. Er wordt volgens Ivanov ,,valse informatie'' verschaft met het doel ,,in de Westerse publieke opinie een psychose te scheppen tegen de actieprincipes van de Russische federale troepen''. ,,Het publiek wordt bestookt met valse informatie over enorme verliezen onder de burgerbevolking, over kraamklinieken die worden gebombardeerd, over woonwijken die worden gebombardeerd. Aldus ontwikkelt zich een tweede front, dat van de desinformatie'', aldus de minister.

Ook premier Vladimir Poetin beklaagde zich gisteren over de berichtgeving over burgerdoden. Berichten over de aanval op het konvooi vluchtelingen zijn onwaar, aldus Poetin. ,,Dit is kwaadwillige propaganda van de terroristen. In wezen is dit de nieuwe confrontatie op het informatiefront. We willen fouten niet uitsluiten, maar tot nu toe zijn er geen grote fouten gemaakt.''

De Russische troepen in Tsjetsjenië hebben dit weekeinde de stad Goedermes, de tweede stad van Tsjetsjenië, omsingeld. Het stadsbestuur vroeg de bewoners en de Tsjetsjeense strijders de wapens neer te leggen. Inmiddels is de grens met Ingoesjetië vrijdag weer geopend voor Tsjetsjeense vluchtelingen, maar alleen voor mensen die terug wilden naar Tsjetsjenië. Pas vandaag werden weer vluchtelingen uit Tsjetsjenië doorgelaten.

De Tsjetsjeense president, Aslan Maschadov, dreigde gisteren de oorlog te verplaatsen naar de andere republieken van de noordelijke Kaukasus, zoals Dagestan, Ingoesjetië en Noord-Ossetië. Hij zei dat Rusland ,,genocide'' pleegt op het Tsjetsjeense volk. (Reuters, AP, AFP)