`Modaal' Oranje Zwart snakt naar Stacy

Vorig seizoen nog de brutale uitdager van de gevestigde hockeyelite, dit jaar niet meer dan een modaal ploegje voor wie niemand nog bang hoeft te zijn. Oranje Zwart, de ambitieuze club uit Eindhoven, betaalt de tol van het succes van afgelopen seizoen, toen het elftal vriend en vijand verraste met fris en aanvallend spel. Bloemendaal wist toen in de finale van de play-offs ternauwernood een machtsgreep te voorkomen.

Gisteren stonden beide ploegen opnieuw tegenover elkaar, maar in tegenstelling tot vijf maanden geleden was van een gelijkopgaande strijd ditmaal geen sprake. Onder aanvoering van Teun de Nooijer was Bloemendaal op eigen veld heer en meester. Mede dankzij twee treffers van Jaap-Derk Buma, terug na een vijf weken durende liesblessure, viel het duel met 5-2 uit in het voordeel van de ploeg die daarmee de sombere gedachten aan de uitglijder van een week eerder, een 2-1 nederlaag tegen HCKZ, verdreef.

Voor Oranje Zwart betekende het alweer de vierde nederlaag van het seizoen en de vraag is wie of wat het tij kan keren. Na zeven speelronden bezetten de Brabanders de achtste plaats op de ranglijst, op grote afstand (elf punten) van koploper Bloemendaal. ,,Kansloos voor de play-offs zijn we nog niet, al mogen we geen steekjes meer laten vallen'', sprak neo-international Marnix van Rijn na afloop met een beteuterd gezicht.

Dat besefte ook assistent-coach Frank Leistra. ,,Het is vijf voor twaalf'', wist de oud-international, die gisteren ,,uiteraard met kromme tenen'' op de bank had gezeten. Zoveel knullig balverlies en opzichtige fouten had Leistra gezien dat hij na afloop het liefst linea recta naar huis was gereden. Troost en genoegdoening vond hij in de constatering dat ,,dit elftal op basis van de individuele kwaliteiten normaal gesproken met de bovenste vier mee moet kunnen doen''.

Het tegendeel is vooralsnog waar. Volgens Leistra gaat Oranje Zwart vooral gebukt onder een gebrek aan leiderschap. Vervulde Jay Stacy vorig seizoen nog de rol van aanjager, nu de robuuste Australiër wegens verplichtingen met de nationale ploeg tot dusverre verstek heeft moeten laten gaan, maakt het elftal een zielloze indruk. ,,De hierarchie is zoek'', concludeerde Leistra, zelf in zijn actieve periode verbaal altijd nadrukkelijk aanwezig. ,,Vorig jaar waren we een bv met een duidelijke leiding, nu bv'tjes die alle hun eigen koers varen.''

Niet dat de oud-doelman het de gezichtsbepalende spelers, Geeris, Van Heeswijk, Kramer, Shahbaz Ahmad en Van Rijn, kwalijk neemt. ,,Want niet iedereen heeft de kwaliteiten om de boel op sleeptouw te nemen. Was het maar zo, dan stapte ik nu op die ene persoonlijkheid af met het dringende verzoek of hij zo snel mogelijk de regie in handen wil nemen.''

De verlossing is nabij, al is het van korte duur. Komend weekeinde keert Stacy terug in Eindhoven. Slechts zeven speelronden is de ervaren middenvelder beschikbaar, alvorens hij zich met de nationale ploeg van Australië opsluit ter voorbereiding op de Olympische Spelen in eigen land. Niettemin zal Oranje Zwart de verloren zoon met open armen ontvangen. Het blijft natuurlijk wel de vraag of de ploeg niet te afhankelijk is van de ingevingen van één persoon.

Afgelopen dinsdag belegde coach Michel van den Heuvel een crisisberaad in een poging de lucht te klaren. Veel hielp de praatsessie niet, zoals gisteren bleek en Van den Heuvel kondigde na afloop dan ook aan ,,absoluut geen zin meer in praten'' te hebben. ,,Knalhard werken'' is het wapen waarmee Van den Heuvel de strijd tegen de sluimerende faalangst denkt te kunnen winnen. ,,Veel spelers hebben een enorme drang zich te bewijzen ten opzichte van vorig jaar. Wellicht dat die druk verlammend werkt.''

Het succes van afgelopen seizoen hangt als een molensteen om de nek van Oranje Zwart, zo moest ook Leistra bekennen. ,,Maar die jongens moeten eens snel in de spiegel gaan kijken en beseffen dat je nog geen topclub bent als je één keer in de finale hebt gestaan.''

Voor Marnix van Rijn komt het sportieve verval uiterst ongelegen. In juni nog maakte hij deel uit van de nationale selectie bij het toernooi om de Champions Trophy. Sindsdien raakte de middenvelder uit beeld bij bondscoach Maurits Hendriks. Van Rijn, schuldbewust: ,,En laten we eerlijk zijn: zo spelen met Oranje Zwart is niet de manier om jezelf in de kijker te spelen.''