Migranten stuiten op mijnenveld

Op diverse plaatsen rond de Middellandse Zee zijn illegale emigranten het afgelopen weekeinde in moeilijkheden gekomen. Vijf Iraakse Koerden werden zelfs gedood toen ze in een Grieks mijnenveld terechtkwamen nadat ze de Turkse grens illegaal waren overgegaan.

Een groep van in totaal 36 immigranten kwam gisteren in het gemarkeerde en met prikkeldraad afgezette mijnenveld in de buurt van de grenspost Kipi terecht nadat ze moerasgebied en de rivier de Evros waren overgestoken. Behalve de vijf doden vielen daarbij 16 gewonden. Van de gewonden zijn er vier in en kritieke toestand. Tienduizenden mensen, merendeels Iraakse Koerden, proberen elk jaar Griekenland vanuit Turkije binnen te komen.

Een jonge Koerd verdronk gisteren voor de kust van het Italiaanse Apulië, aan de punt van de `laars', nadat hij door mensensmokkelaars overboord was gezet. Vier andere Koerden overleefden het. Smokkelaars zetten vaak hun klanten overbroord zodra ze in de buurt van land komen, omdat ze zo sneller weg kunnen komen.

De Italiaanse politie onderschepte nog ongeveer 200 andere illegale immigranten, onder wie 32 Albanezen die midden op zee in een kapotte boot ronddreven. Een van de Albanezen had de politie met zijn mobiele telefoon weten te waarschuwen.

De Israelische marine vond zaterdag een schip met 73 immigranten uit onder andere Bangladesh, Irak en Egypte, maar zonder bemanning. De passagiers vertelden dat de kapitein en zijn assistent drie weken geleden met hun paspoorten en 150.000 dollar van hun geld ter hoogte van Athene per speedboot waren vertrokken. (AP, AFP, Reuters)