Met een slecht geweten in Congo

Waarom wilden zij naar Afrika? Om opgemerkt te worden. Een daad te stellen. `Queen of the jungle' te zijn. Ze vertrokken als helden en kwamen verslagen thuis. Tijdens een dia-avondje vertellen ze over hun expeditie. Ergernissen met de lokale bevolking, Landrover gezonken, Kisangani niks aan, aids opgelopen, wellicht. Ze hebben het gehaald, het hart van Congo, en dat was het dan.

Heart of Congo is een voorstelling over een stelletje twintigers die tijdelijk iets anders zoeken dan succes gekocht met discipline en tucht. Jezelf vergeten, uit je dak gaan, alle remmen los: in het Afrikaanse oerwoud moet dat kunnen. Maar helaas speelt ook in Afrika het superego op, het slechte geweten, de angst. Natuurlijk liet regisseur Guido Kleene zich inspireren door Joseph Conrads roman Heart of Darkness, waarin de angst ook zo'n prominente rol speelt: de angst voor het menselijke. Inboorlingen zijn niet eng omdat ze anders zijn maar omdat ze hetzelfde zijn als jij, en jij bent jezelf unheimlich.

De drie vrienden, twee jongens en één meisje, kijken nu eens snoevend terug op hun reis (want 't was toch een hele prestatie) en dan weer beklemd en beschaamd. Ze zijn laf geweest, ze hebben elkaar niet geholpen. Ze hebben verraad aan hun vriendschap gepleegd en áls ze zichzelf al zijn tegengekomen, dan was dat vooral de kant die ze niet wilden kennen.

Dat klinkt zwaarmoedig maar Jeroen Spitzenberger, Rogier Philipoom en Romana Vrede spelen losjes, als geïmproviseerd. Ze maken ruzie op het dia-avondje èn op hun Landroverreis: heden en verleden lopen onopvallend door elkaar heen. Er is een mooie balans tussen stiltes en geluid, en soms imiteren alledrie tegelijk het gezang van oerwoudvogels. Of van oerwoudslangen. Zonder de heroïsche oertoestand te bereiken waarnaar ze zo hevig verlangden.

Voorstelling: Heart of Congo, door Toneelschuur Producties. Regie: Guido Kleene; spel: Jeroen Spitzenberger, Rogier Philipoom, Romana Vrede. Gezien: 30/10 Toneelschuur, Haarlem. Aldaar t/m 6/11; res: (023)5312439.