Makaay de held tegen Barcelona

Rayo Vallecano is de nieuwe koploper in Spanje. De club uit Madrid won met 2-1 bij Real Valladolid en passeerde Barcelona op de ranglijst. Het elftal van Louis van Gaal werd geveld door Roy Makaay die zaterdagavond binnen een kwartier twee keer scoorde voor Deportivo la Coruna. Barcelona, met maar twee Nederlanders (Cocu en Reiziger) in de basisopstelling, ging met 2-1 tenonder. De achterstand op Vallecano bedraagt twee punten. De leider, ver achter Real en Atletico de derde club uit de Spaanse hoofdstad, werd voor aanvang van het seizoen tot de degradatiekandidaten gerekend.

Bij Atletico leverde Jerrel Hasselbaink dezelfde prestatie als landgenoot Makaay. De spits maakte twee doelpunten in de Madrileense derby tegen Real. Mede daardoor werd het 3-1 voor Atletico. Het grote Real heeft nu al acht competiewedstrijden niet gewonnen. De club is naar de gedeelde elfde plaats gezakt. Het publiek in het Bernabeu-stadion eiste wuivend met witte zakdoekjes het aftreden van voorzitter Sanz en het ontslag van trainer Toshack. Celta de Vigo miste de kans om ook Barcelona te passeren. Het verloor met 1-0 van Alaves. Bij Celta kregen twee spelers al vroeg de rode kaart.

Lazio Roma behield in Italië op de valreep zijn koppositie. Het wist in de topper tegen Inter Milaan in de laatste minuut de gelijkmaker te maken (1-1). Pancero maakte het doelpunt, De Chileen Zamarano had voor rust voor Inter gescoord. Lazio staat nog steeds een punt voor op Juventus, dat moeizaam met 1-0 van Piancenza won. Del Piero benutte in de slotfase een strafschop. Edgar Davids maakte na zijn oogoperatie zijn rentree bij Juve. Hij raakte een keer de paal. De stadgenoten AC Milan (0-0 bij Verona) en Inter staan gedeeld derde.

Ook in Engeland overtuigde de koploper niet. Leeds United won moeizaam met 1-0 van West Ham United. Het was de elfde zege in deze competitie. Leeds staat twee punten voor op titelhouder Manchester United, dat overtuigend met 3-0 van Aston Villa won, en het verrassende Sunderland. De gepromoveerde club versloeg Tottenham Hotspur met 2-1. Arsenal zakte naar de vierde plaats omdat het op eigen veld niet verder kwam dan 0-0 tegen Newcastle United. Bergkamp en Overmars vielen in de tweede helft in. Chelsea doet het in de Champions League zeer behoorlijk, maar zakt in de Engelse competitie steeds verder weg. Na het 3-1 verlies bij Derby County staat de ploeg van Gianluca Vialli op de achtste plaats.

In Schotland wonnen de twee topclubs beide met 5-1, Glasgow Rangers van Aberdeen en Celtic van Kilmarnock. De Australiër Viduka scoorde net zoals een week eerder tegen Aberdeen drie keer voor Celtic. Bij Rangers maakte de Zweed Johannson er drie, Michael Mols één. Rangers heeft een punt meer dan Celtic en speelde een wedstrijd minder.

Bayern München herstelde zich in de Duitse Bundesliga van de pijnlijke nederlaag tegen PSV. De titelhouder was met 5-0 te sterk voor Wolfsburg, dat morgen in het UEFA-Cuptoernooi Roda JC ontvangt. Rosenborg, morgen de tegenstander van Feyenoord in de Champions League, won zaterdag de Noorse beker. De ploeg won in de finale met 2-0 van Brann Bergen. De komende opponent van PSV, Valencia, speelde in Spanje gelijk bij Malaga (1-1).