Kritiek KFOR op militairen Nederland

De commandant van de vredesmacht KFOR, generaal dr. Klaus Reinhardt, heeft felle kritiek geuit op de begeleiding van Nederlandse militairen van een konvooi Servische vluchtelingen vanuit de Kosovaarse stad Orahovac naar Montenegro.

De vluchtende Serviërs werden vorige week in de stad Pec aangevallen door een menigte Albanezen. ,,Ik was furieus toen ik er van hoorde'', zei Reinhardt dit weekeinde tijdens een persconferentie in de Kosovaarse hoofdstad Priština.

Zonder de Nederlanders te noemen, plaatste hij kritische kanttekening bij het optreden van de Nederlandse KFOR-militairen. ,,De begeleiding van het konvooi was niet goed'', aldus Reinhardt. De KFOR-generaal zei dat hij ,,harde maatregelen'' had genomen en dat hij verwacht dat het nooit weer zal gebeuren. Reinhardt wilde niet aangeven wat die maatregelen inhouden.

In een konvooi van vier bussen en eenentwintig auto's waren de Serviërs vorige week woensdagochtend uit Orahovac vertrokken. Bij de voorbereiding was uitgegaan van enkel de vier bussen, verklaarde Reinhardt tijdens de persconferentie. Maar de Serviërs wilden hun auto's niet achterlaten.

,,Begrijpelijk'', meent de generaal, ,,maar op zo'n moment moet je de operatie afblazen of zorgen voor extra begeleiding. Geen van beide is gebeurd.''