Koetsjma ruim op kop in Oekraïne

President Leonid Koetsjma heeft de eerste ronde van de Oekraïense presidentsverkiezingen gewonnen, maar is er niet in geslaagd de absolute meerderheid te krijgen. Hij neemt het in de tweede ronde op tegen de leider van de Oekraïense communisten, Pjotr Simonenko.

Toen vandaag ruim 95 procent van de stemmen was geteld, stond president Koetsjma op 36,31 procent van de stemmen en Simonenko op 22,37 procent. Van de overige rivalen eindigde de socialist en ex-parlementsvoorzitter Aleksandr Moroz met 11,31 procent op de derde plaats, gevolgd door de ultralinkse Natalja Vitrenko met 11,06 procent en de hervorminsgezinde ex-premier Jevgeni Martsjoek met 8,04 procent op de vijfde plaats. Deze percentages zullen niet sterk meer veranderen.

Simonenko deed het daarmee veel beter dan verwacht op grond van de opiniepeilingen. In die peilingen kwam hij nauwelijks boven de tien procent uit, terwijl Vitrenko steevast op bijna een kwart van de stemmen uitkwam. De opkomst bedroeg gisteren bijna zeventig procent, méér dan bij de vorige presidentsverkiezingen, in 1994.

In de tweede ronde, op 14 november, treden Koetsjma en Simonenko tegen elkaar in het krijt. Daarbij zal Simonenko kunnen rekenen op veel van de stemmen die gisteren zijn uitgebracht op Vitrenko en Moroz, zo verwachten waarnemers, terwijl Koetsjma die van Martsjoek zal kunnen krijgen.

Koetsjma blijkt gisteren vooral te hebben gewonnen in de hoofdstad Kiev en in het zuiden en westen van de Oekraïne. De industriële regio's en de mijnstreek in het oosten van het land hebben massaal op Simonenko en de andere linkse uitdagers gestemd.

De presidentsverkiezingen zijn voor alles een referendum over het vijfjarige presidentschap van Koetsjma geweest. Koetsjma heeft getracht vergaande hervormingen door te voeren, maar is daarbij gestuit op een onwillig, want door communisten en neo-communisten gedomineerd parlement. Hij heeft de verdere teruggang in de Oekraïense economie niet kunnen stuiten. Het electoraat van zijn tegenstanders heeft zich vooral laten leiden door nostalgie naar de economische veiligheid van de vroegere Sovjet-Unie. (AP, AFP, Reuters)