Karel Aalbers

Bij Vitesse is al jarenlang de verbeelding aan de macht. De almachtige voorzitter Karel Aalbers rekent inmiddels met een begroting van vijftig miljoen en denkt er volgend jaar zelfs 75 miljoen van te maken. Daarmee de Top Drie van de eredivisie attaqueren en ook internationaal aan de weg timmeren is zijn vurige wens, maar of het er ooit van zal komen valt sterk te betwijfelen. Op het veld oogt Vitesse dit seizoen weer als een kwakkelaar die ergens in de subtop overeind moet zien te blijven.

De voorzitter doet ongeveer hetzelfde als collega Gil y Gil van Atlético Madrid: hij ontslaat de ene trainer na de andere. Dit weekeinde was Herbert Neumann aan de beurt. De afgelopen vier jaar gingen Spelbos, Thijssen, Beenhakker, Ten Cate en Jorge hem voor. Neumann verklaarde op de persconferentie onderdanig zijn verantwoordelijkheid te hebben genomen voor het slechte spel van de laatste weken, maar stapte natuurlijk niet uit eigen beweging op. Dat doet een trainer alleen wanneer hij ergens anders aan de slag kan en er financieel beter van wordt. Zoals Leo Beenhakker lang geleden, toen hij Ajax verloochende voor een zak peseta's van Real Madrid.

Neumann kreeg de zak omdat Vitesse donderdag zo goed als uitgeschakeld werd in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi. Het in de Franse competitie op de dertiende plaats staande RC Lens walste met 4-1 over de zwakke broeder uit het Gelredrome heen. ,,Wie zo verdedigt als wij krijgt een pak slaag'', oordeelde de Duitse trainer na afloop van de wedstrijd. In het onder ogen zien van de werkelijkheid was hij altijd al aanzienlijk nuchterder dan zijn voorzitter.

Die voorzitter gaat er prat op een professionele organisatie te leiden, welke de spelers hoge salarissen uitbetaalt en hen ook anderszins in de watten legt. Als ze geblesseerd zijn delen ze in de premies en als ze niet worden opgesteld kunnen ze hun beklag doen bij de voorzitter, hun enige echte vriend. Op zijn begrip en sympathie kunnen ze te allen tijde rekenen.

Een trainer is geen vriend, slechts een passant. Toch had het er alle schijn van dat Neumann zijn contract dit seizoen zou uitdienen. De beminnelijke Duitser was een goede bekende van de club. Van 1992 tot '95 zorgde hij ervoor dat het team technisch verzorgd voetbal op de mat legde. In oktober vorig jaar maakte hij zijn rentree als opvolger van de Portugees Artur Jorge. Vitesse eindigde ondanks de talrijke doelpunten van Machlas als vierde, waarna met een hele serie nieuwe aankopen en met torenhoge verwachtingen aan het huidige seizoen werd begonnen.

Als speler van onder meer FC Köln, Bologna en Udinese maakte Neumann meer indruk dan als trainer. Voordat Vitesse hem in 1992 contracteerde, had hij bij de Zwitserse clubs FC Chiasso en FC Zürich de knepen van het vak geleerd. Na zijn vertrek uit Arnhem kreeg hij van Anderlecht slechts 52 dagen de tijd om zijn visie uit te dragen. De ongeduldige bierbrouwer Vanden Stock ontsloeg hem wegens drie opeenvolgende nederlagen. Istabulspor was de volgende werkgever van Neumann, die zijn salaris echter niet of te laat ontving en in navolging van Beenhakker (hij weer) z'n koffers pakte. In 1997 belandde hij bij NAC, dat hem echter niet kon houden. Aalbers meende zijn professionele organisatie een uitstekende dienst te bewijzen door de rustige, beschaafde, evenwichtige oefenmeester opnieuw naar het Gelredrome, de Arena van Gelderland, te halen.

De oudgedienden Jongbloed en Sturing zijn nu weer aangewezen om Vitesse enige weken op de been te houden. In afwachting van het moment waarop Aalbers de volgende verlosser of aanstaande zondebok uit de hoge hoed tovert. Diens opdracht wordt het team te brengen waar het volgens alle insiders van de businessclub al jaren thuis hoort: de Champions League.