Kandidaat van de oppositie leidt in race Macedonië

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Macedonië is gewonnen door de sociaal-democraat Tito Petkovski. Maar hij kreeg gisteren geen absolute meerderheid en moet daarom in de tweede ronde, over twee weken, uitkomen tegen Boris Trajkovski, kandidaat van de regerende nationalisten.

Volgens de voorlopige uitslagen heeft oppositiekandidaat Petkovski, een ex-communist, 38 procent van de stemmen gekregen en Trajkovski, onderminister van Buitenlandse Zaken en kandidaat van de grootste regeringspartij, de VMRO-DPMNE, 24 procent. Op de derde plaats, met vijftien procent, eindigde Vasil Tupurkovski, kandidaat van de eveneens regerende partij Democratisch Alternatief. De drie andere presidentskandidaten, de liberale kandidaat Stojan Andov en twee kopstukken van partijen van de Albanese minderheid, eindigden in de achterhoede.

Het ging gisteren om de opvolging van de zittende president, Kiro Gligorov, die president is geweest sinds Macedonië zich in 1991 losmaakte uit het oude Joegoslavië. Voornamelijk dankzij de nu 82-jarige Gligorov verliep die losmaking zonder oorlog, anders dan in Slovenië, Kroatië en Bosnië.

De winst van Petkovski in de eerste ronde is volgens waarnemers een duidelijke aanwijzing dat de regerende coalitie van de VMRO, Democratisch Alternatief en een van de Albanese partijen sterk aan populariteit heeft verloren. Een jaar geleden werden de sociaal-democraten van Petkovski en de toenmalige premier Crvenkovski bij de parlementsverkiezingen weggevaagd en kwam rechts aan de macht, voor het eerst sinds 1991. Toch is succes voor Petkovski in de tweede ronde niet verzekerd: zijn rivaal Trajkovski zal vrijwel zeker de stemmen van Tupurkovski krijgen.

Bij de verkiezingen is het tot diverse incidenten gekomen. Het belangrijkste incident werd gerapporteerd uit Kumanovo in het noorden van Macedonië, waar een sociaal-democratische activist door een collega van de VMRO in een been geschoten. (Reuters, AP, AFP)