Judoka Meeuwsen doorbreekt sleur

Het Nederlands kampioenschap judo voor mannen liep zaterdag in Den Bosch lange tijd langs de weg der voorspelbaarheid. De toppers deden wat ze moesten doen, de mindere goden ploeterden, sjorden en wierpen wat ze konden, maar eindigden keer op keer op hun rug. Dat ging zo tot aan de klasse tot 100 kilogram. Toen stond plotseling met Danny Meeuwsen een nieuwe kampioen op, waarmee niemand rekening had gehouden.

Ben Sonnemans is sinds jaar en dag de heerser in de categorie tot 100 kilo. Achtervolgers Martin van den Berg en Rogier Smulders doen al jaren verwoede pogingen, maar hebben zijn hegemonie nog niet kunnen doorbreken. Bij de NK in Den Bosch leek de tijd voor een van de twee eindelijk gekomen. Sonnemans keek van de tribune toe. De marechaussee uit Haarlem is gekwetst aan de knie. Dat was de kans voor zijn achtervolgers om voor zijn neus de Nederlandse titel weg te kapen.

Tot hun verbijstering was het echter Danny Meeuwsen die bij de prijsuitreiking op de hoogste tree stond. De 20-jarige Nijmegenaar stond er zelf ook van te kijken. Meeuwsen maakt deel uit van de talentvolle groep van René Pauels, zelf ook ooit Nederlands kampioen. Met zijn twee broertjes was Meeuwsen onbevangen naar de Bossche Maaspoort gegaan. Toen hij de loting zag, kreeg hij hoop op een podiumplaats. Van den Berg en Smulders zou hij niet voor de eindstrijd treffen.

Meeuwsen maakte geen fouten en stond in de finale tegenover Smulders. De jonge judoka van sportschool Dukenburg ging toen pas echt los. Hij nam in de slotfase een aanval van de favoriete Smulders over die prompt een beslissend punt opleverde. ,,Ik had dit niet verwacht, wel stiekem gehoopt. Waar twee honden vechten om een been, gaat de derde ermee heen. Laten we het daar maar op houden'', zei de verbaasde winnaar. Meeuwsen moest vervolgens urenlang bier drinken, voor hij zijn plasje bij de dopingcontrole kon afleveren.

Van den Berg verloor al in de kwartfinale. De Rotterdammer had vorige maand tijdens de WK in Birmingham nog zo'n knappe zevende plaats gehaald, goed voor een olympische nominatie. Ditmaal reikte hij in de herkansing tot brons, een zware tegenvaller. ,,Ik wilde hier winnen, dat was me nog nooit gelukt. Op het WK ram ik iedereen eraf. Nu ging ik te veel nadenken, zodat ik met de handrem erop bezig was. Het zit gewoon in m'n kop'', aldus Van den Berg.

Smulders had graag willen bewijzen dat niet Van den Berg, maar hij naar de WK had moeten gaan. Bondscoach Wijdenbosch had beiden een eerlijke kans gegund in een tweekamp vooraf, maar de judobond koos voor Van den Berg. Smulders eindigde in Den Bosch een plaatsje hoger dan zijn concurrent, maar overtuigde niet door zijn nederlaag tegen de ontketende Meeuwsen. Voor de olympische plek in deze klasse lijkt de strijd nu pas echt ontbrand.

Een andere klasse waar bondscoach Wijdenbosch voor de WK-uitzending twijfels over had, die tot 73 kg, kende zaterdag een duidelijke winnaar. Valeri Khabuliani werd voor de derde maal Nederlands kampioen. De voormalige Georgiër won duidelijk van zijn concurrent Koen van Nol, die vond dat hij naar de WK had moeten worden uitgezonden. Maar net zoals bij Van den Berg mocht Khabuliani op last van de bond naar Birmingham.

Van Nol en zijn clubgenoten bij Kenamju waren daar zeer boos over. De club boycotte zelfs het EK landenteams van vorige week in Istanbul. Khabuliani liet nu zien wie de beste was. Hij versloeg Van Nol en diens clubgenoot Dennis Meijer. ,,Ik ben de nummer één'', vond Khabuliani. Rancune kende hij niet. ,,Het zijn allemaal aardige jongens.''

De eindzeges van Martijn van Oostrum (- 60 kg), Mark Huizinga (-90 kg) en Dennis van der Geest (+ 100 kg) waren niet verrassend. Zij bevestigden hun klasse en grepen de Nederlandse titels. Grietzen Bouma (-66 kg) en Edwin Steringa (-81 kg) wonnen bij absentie van de toppers Patrick van Kalken en Maarten Arens, die rust namen voor de aanstaande Europa-Cupfinale met Kenamju in Roemenië. (ANP)