Japan treedt op tegen woekeraars

De Japanse politie heeft zaterdag een ex-werknemer van een financieringsmaatschappij gearresteerd die een debiteur wilde dwingen tot verkoop van zijn organen om een lening terug te kunnen betalen.

De arrestatie komt te midden van een golf van rechtszaken die recentelijk door slachtoffers zijn aangespannen tegen financieringsmaatschappijen wegens onoirbare inningspraktijken. Grove bedreigingen zijn in deze sector aan de orde van de dag. Sommige debiteuren plegen uiteindelijk zelfmoord opdat hun familie de schuld dankzij de uitkering van een levensverzekering kan terugbetalen. Volgens de Tokiose advocaat Kenji Utsunomiya zetten de financieringsmaatschappijen soms openlijk tot zelfmoord aan.

De gearresteerde man heeft een debiteur voorgelegd dat hij zijn nieren, lever of een oogbal voor transplantatie kon verkopen om met de opbrengst zijn schuld af te betalen. De politie deed tevens huiszoeking bij zijn toenmalige werkgever, de beursgenoteerde onderneming Nichiei. Grootaandeelhouder en directeur Kazuo Matsuda van Nichiei zei gisteren in een tv-interview dat hij zich ,,niet kon voorstellen" dat alle beschuldigingen tegen zijn bedrijf waar zijn. Maar de interviewers lieten een reeks bandopnamen horen van bedreigingen van Nichiei-personeel tegen debiteuren.

Financieringbedrijven als Nichiei lenen geld tegen exorbitante rentes die oplopen tot 40 procent. Ze hebben een niche omdat banken eigenlijk alleen leningen geven als de debiteur onroerend goed in onderpand kan geven. Momenteel staan met name twee bedrijven in het brandpunt die zich richten op leningen aan het midden- en kleinbedrijf: Nichiei en Shoko Fund. Volgens de krant Yomiuri lopen er 149 rechtszaken tegen de twee.

Bedrijven als Nichiei en Shoko Fund lenen geld van bonafide banken tegen rentes rond de 2 à 3 procent om het vervolgens tegen exorbitante tarieven door te sluizen. ABN-Amro leent aan Shoko Fund maar wil vandaag geen commentaar geven op de omstreden praktijken. Naast Japanse banken behoren alle grote namen uit de internationale financiële wereld tot de financiers van Nichiei en Shoko Fund, aldus een lijst die het weekblad Shukan Asahi eind vorige maand publiceerde.

De Japanse wet verbiedt rentes die hoger liggen dan 20 procent maar stelt geen straf op overtreding. Een tweede wet stelt wel straffen maar pas als de rente boven de 40 procent ligt. Financieringsmaatschappijen werken in deze `grijze zone', zoals advocaten het noemen. Volgens critici lenen de bedrijven juist het liefst aan hopeloze gevallen om die geheel leeg te zuigen. In de huidige recessie behoren financieringsmaatschappijen tot de meest winstgevende bedrijven in Japan.