Internationale beurzen

LONDEN

Net als in de elf eurolanden hangt ook in Groot-Brittannië een renteverhoging in de lucht. Veel analisten verwachten dat de Bank of England donderdag de basisrente met een kwart procentpunt verhoogt tot 5,5 procent. Deze dreiging maakte beleggers in Londen vanochtend uiterst terughoudend. De beeldbepalende FTSE 100 daalde met 18,7 punten tot 6.237 punten. Grootste winnaar was vanochtend het mobiele-telefoniebedrijf Vodafone, dat de koers met ruim 4 procent zag oplopen.

FRANKFURT

De uitlatingen van ECB-president Wim Duisenberg over een mogelijke renteverhoging speelden op de Duitse effectenbeurs een hoofdrol. Donderdag besluit de Europese Centrale Bank mogelijk tot een renteverhoging van (naar verwachting) maximaal 50 basispunten. Gecombineerd met een gebrek aan nieuws leidde de rentevrees tot een gering handelsvolume. De beursindex DAX daalde met 0,3 procent tot 5.509 punten.

Uitblinker vanochtend was verzekeraar Allianz dat dit weekeinde de overname van de grote vermogensbeheerder Pimco (beheerd vermogen 250 miljard dollar) uit de Verenigde Staten bekendmaakte. De koers steeg met 1,4 procent.

Het aandeel van autofabrikant Volkswagen was vanochtend in de greep van de kwartaalcijfers die later vandaag bekend worden. Analisten verwachten verdergaande (winst)groei, maar beleggers hielden de adem in. De koers bleef onveranderd.

PARIJS

De Franse effectenbeurs is vandaag gesloten wegens Allerheiligen.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vanochtend met een kleine winst gesloten. De Nikkei-index eindigde op 17.997 punten. Dat is 55 punten ofwel 0,3 procent hoger dan de slotstand van vrijdag.

De beleggers voelden zich geïnspireerd door de stijging van 1 procent die Wall Street eind vorige week had laten zien. De geestdrift dreef de beursindex tijdens de ochtendhandel voor het eerst in ruim twee weken boven de grens van de 18.000 punten, maar dat niveau hield geen stand.

In Zuid-Korea gingen de aandelenkoersen hard naar boven. De beursindex boekte een winst van 5,2 procent. Niet alleen de kleine stijging op Wall Street gaf de beleggers moed. Ook namen de zorgen af over de financiële problemen waarin het conglomeraat Daewoo zich bevindt. Het concern staat voor 100 miljard gulden in het rood en is onder de hoede van een aantal banken gebracht. Een overheidscomité heeft zich belast met een ingrijpende herstructurering, die erop neerkomt dat alleen een autodivisie en een handelsonderneming overblijven. Ook moet het comité beslissen over het ingediende ontslag van vijftien topbestuurders.