Fusie coöperaties veevoederindustrie

De Brabantse landbouwcoöperatie Cehave en het Limburgse Landbouwbelang fuseren per 1 januari 2000 tot het grootste veevoederbedrijf van Nederland. De coöperaties verwachten dat de samenwerking leidt tot een structuele kostenbesparing van 35 miljoen gulden per jaar, die rechtstreeks ten goede moet komen aan de leden.

Zowel het Veghelse Cehave als Landbouwbelang uit Roermond zag zijn winsten de afgelopen jaren teruglopen door de varkenspest, de dioxinecrisis, de varkenswet en vervolgens de mestwet. Als gevolg hiervan en door de dalende veevoederprijzen is de markt gekrompen. Een woordvoerder van Cehave schat dat het aantal dieren nog met 30 procent zal afnemen. ,,Daarnaast is er een grote groep niet-aangesloten boeren die het als gevolg van de grote onzekerheid financieel of mentaal niet meer volhoudt.''

Door de concurrentiepositie te versterken verwachten de voercoöperaties het huidige gezamenlijke marktaandeel van 17 procent in Nederland en bijna 50 procent in Brabant en Limburg vast te houden en zelfs te vergroten. Wel gaan in totaal ruim 200 van de ongeveer 2.700 arbeidsplaatsen verloren, in de productie en in staffuncties. Cehave sluit zijn fabriek in Veghel, Landbouwbelang een van zijn twee fabrieken in Wanssum. De zeven overgebleven vestigingen moeten als Coöperatie Cehave Landbouwbelang voor een omzet van 2,2 miljard gulden gaan zorgen.

Hiervan is 1,9 miljard afkomstig van Cehave. Met een omzet van 1,75 miljard en bijna 2.500 arbeidsplaatsen is de Brabantse coöperatie veruit de grootste partij. In april van dit jaar nam bedrijfsonderdeel Cehave Voeders nog het Belgische mengvoederbedrijf Van den Berge over.

Cehave Landbouwbelang zal zich concentreren op zogeheten integraties, waarbij de productieketens, onder meer van pluimvee, volledig worden samengevoegd. ,,Van zaadje tot karbonaadje, zeg maar'', aldus de woordvoerder van Cehave. ,,Het toverwoord hierbij is traceerbaarheid. We kunnen zo precies aangeven wie wat in het voer heeft gestopt.''

De Raden van Beheer hebben hun goedkeuring aan de fusie gegeven. Op 22 december spreken de leden zich uit over het fusieplan.