Fiscale voetnoot

DE VVD WIL het belastingplan herzien. Belastingplan 2001, het troetelkind van minister van Financiën Zalm (VVD) en staatssecretaris Vermeend (PvdA) dat de komende weken in hoog tempo door het parlement zal worden gejaagd, vertoont volgens VVD-leider Dijkstal namelijk een manco. De belastingheffing voor zelfstandige ondernemers, de zogenoemde box 2 in het plan, is te zwaar. Sterker, ondernemen wordt zwaarder belast dan inkomen uit arbeid (box 1) of uit vermogen (box 3).

Wacht even. Wie zei dit ook al weer enkele weken geleden? De toenmalige secretaris-generaal van Economische Zaken, Van Wijnbergen. Kritiek op de fiscale behandeling van zelfstandige ondernemers was één van de punten die hij naar voren bracht, onder meer op een (besloten) bijeenkomst die leidde tot een publieke rel en vervolgens tot zijn overhaaste aftreden.

Van Wijnbergen berekende dat de totale belastingheffing voor de directeur/grootaandeelhouder in het plan Zalm-Vermeend op 54,5 procent komt. Hij vond het onbegrijpelijk dat de minister van Economische Zaken (Jorritsma, VVD) in het kabinet ermee akkoord was gegaan dat ondernemen de zwaarst belaste activiteit in Nederland werd. Toen dit in de publiciteit kwam, kostte hem dat zijn baan.

BIJ DE publiekspresentaties van hun plannen hebben Zalm en Vermeend geen aandacht aan de fiscale behandeling van ondernemers besteed. Alle opwinding, ook in de media, ging naar de verlaging van het toptarief van de inkomstenbelasting en naar de nieuwe belastingheffing op vermogen. Hiermee heeft het grootste deel van de belastingbetalers te maken, dus op zichzelf is de nadruk hierop wel begrijpelijk. Maar voor het ondernemersklimaat in Nederland is de belastingheffing op directeuren/grootaandeelhouders van groot belang. Kleine, startende ondernemingen en het midden- en kleinbedrijf hebben hier direct mee te maken. Nu al speelt het vooruitzicht van het hoge tarief in box 2 een rol bij de overwegingen van zelfstandigen om vòòr 2001 hun bedrijf van de hand te doen.

Het siert Dijkstal dat hij deze oneffenheid wil wegwerken en het kabinet en de Kamer moeten hieraan gehoor geven. Maar impliciet valt Dijkstal zijn partijgenoot Jorritsma af, die dit heeft laten passeren, en onderschrijft hij de kritiek van de gevallen secretaris-generaal.