Duisenberg zinspeelt op hogere rente

President Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank heeft geruchten over een aanstaande renteverhoging nieuw leven ingeblazen. ,,De neiging om de rente te verhogen is sinds juli zeker vergroot.''

Dit heeft Duisenberg verklaard in een interview met het Duitse Handelsblatt. Aanstaande donderdag beslist de Europese Centrale Bank (ECB) over de rente. ,,Ik weet niet wat de ECB-raad zal besluiten, maar ik kan me er iets bij voorstellen'', aldus Duisenberg over de mogelijke renteverhoging.

Begin oktober heeft het bankbestuur al gewezen op een mogelijke renteverhoging om de inflatie te beteugelen. Volgens de ECB-president was toen al duidelijk dat de rente alleen nog maar omhoog kon gaan, maar voor een concrete stap was het vorige maand nog te vroeg. ,,We hadden toen eenvoudigweg meer aanwijzingen nodig voor onze inschatting dat de prijsstabiliteit op de middellange termijn in gevaar is. De jongste ontwikkeling van de geldhoeveelheid bevestigt die trend zonder enige twijfel.''

De groei van de geldhoeveelheid is voor de ECB een van de twee belangrijkste indicatoren voor het inflatiegevaar. Afgelopen woensdag werd bekend dat de geldgroei in de elf eurolanden in september 6,1 procent bedroeg, tegen 5,7 procent een maand eerder. De Europese Centrale Bank houdt een geldgroei van 4,5 procent als referentie aan. De theorie is dat de inflatie wordt aangewakkerd als er – door de gunstige economische gang van zaken – te veel geld circuleert, terwijl de productie van goederen en diensten minder snel toeneemt. Behalve de economisch goede tijden heeft ook de stijgende olieprijs een stimulerende invloed op de inflatie. Vanochtend werd bekend dat de prijzen van Nederlandse industriële producten tegenover vorig jaar met 3 procent zijn gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is dat onder meer gevolg van het doorbereken van de hogere olieprijzen.

Duisenberg is niet de eerste bestuurder van de ECB die hint op een renteverhoging. In reactie op de toegenomen geldgroei verklaarde chef-econoom Otmar Issing vorige week: ,,Als de centrale bank geloofwaardig is, dan zal de lange-termijnrente zich niet ver van het niveau begeven dat zich verdraagt met een blijvend uitzicht van prijsstabiliteit'', oftewel de referentiewaarde van 4,5 procent.

De financiële markten houden al enige tijd rekening met een renteverhoging. De effectieve rente op de obligatiemarkten is gestegen van 3,6 procent dit voorjaar tot ruim 5,3 procent nu.

De ECB verlaagde haar belangrijkste rentetarief voor de geldmarkt (de basisherfinancieringsrente) van 3 tot 2,5 procent in de lente van dit jaar. Veel analisten verwachten dat de bank in Frankfurt donderdag tot een rentestijging van maximaal een half procent zal besluiten.