Doctrine van Gerets maakt PSV eenheid

Halverwege een hectische voetbalweek in de Champions League speelde PSV gisteravond een veredeld oefenpotje in de Alkmaarderhout. Vergeleken met de bekerkrakers tegen Bayern München en Valencia was de competitiewedstrijd tegen AZ een plichtmatige vertoning.

Het behoud van lijf en leden had de hoogste prioriteit bij PSV, dat slechts gedeeltelijk slaagde in zijn opzet. De 3-0 zege en de herwonnen koppositie werden ontsierd door een lichte blessure voor doelman Waterreus en een zware liesblessure voor middenvelder Vogel. De Zwitser is komende woensdag waarschijnlijk niet van de partij in Valencia, waar PSV via de achterdeur een plaats in het UEFA-Cuptoernooi hoopt te bemachtigen.

Net als tegen Bayern speelde PSV opmerkelijk strijdlustig. De bezielende leiding van trainer Gerets lijkt haar uitwerking niet te missen op de spelers, die een hecht collectief vormen en een voorbeeldige inzet tonen. De Belgische oefenmeester bekeek de wedstrijd met een goedkeurende blik vanaf de zijlijn. Gerets was de rust zelve. Hij zag Van Nistelrooy twee frommeldoelpunten maken en invaller Bruggink een prachtige boogbal produceren. Met een pilsje in de hand kon hij na afloop tevreden achterover leunen.

Hoe anders gedroeg Gerets zich tegen Bayern, toen hij een persoonlijke vete met de Duitse sterspeler Matthäus wilde uitvechten voor de dug-out. Bayern heeft een protest ingediend bij de UEFA, maar Gerets leek niet onder de indruk van een dreigende strafmaatregel. Zijn goede humeur werd danig vergald, toen het beladen onderwerp weer ter sprake kwam. Gerets kreeg links en rechts kritiek voor zijn agressieve houding tegenover Matthäus. Gisteravond trok hij gedeeltelijk het boetekleed aan, maar niet van harte. ,,Ik had Matthäus misschien geen duwtje moeten geven'', reageerde Gerets. ,,Maar ik zag dat mijn spelers wilden sterven en als coach moet je daarin meegaan. Daardoor doe je dingen die je beter niet kunt doen. Door alles wat er rond die wedstrijd tegen Bayern is gebeurd, zijn we als team enorm naar elkaar toe gegroeid.''

De verbeten reactie van Gerets was kenmerkend voor zijn vechtlustige karakter. Hij streeft naar een vriendschappelijke relatie met spelers, verzorgers en journalisten. Maar degenen die zijn doctrine openlijk in twijfel trekken, krijgen meteen de wind van voren. Voorlopig hebben de spelers baat bij de harde aanpak, hoewel sommige critici kanttekeningen blijven plaatsen bij de spelverruwing. De fragiele Van Bommel en de flegmatieke Van Nistelrooy hebben zich ontwikkeld tot typische broodvoetballers. In de geest van Gerets gaan ze voorop in de strijd.

De trainer prees de invalbeurten van Bruggink, Khokhlov en Van der Doelen. Dit drietal zat niet te kniezen op de reservebank, maar wachtte geduldig op de beloofde speeltijd. Volgens Gerets was hun werklust kenmerkend voor de mentaliteitsverandering bij PSV. In dit verband had hij ook de naam van Waterreus kunnen laten vallen. De beoogde derde doelman bleek tegen AZ weer eens onpasseerbaar. Met snelle reflexen pareerde hij schoten van Huiberts en Van der Weert. Bij een inzet van Bosman had hij het geluk dat een goede keeper toekomt. Waterreus liet de bal bijna onder zijn billen glippen.

De reddingen van Waterreus stonden in schril contrast met de blunders van zijn collega Moens. De doelman van AZ werd vorig seizoen nog geselecteerd voor het Nederlands elftal, maar tegen PSV bleek hij weer eens wisselvallig. Moens verkeek zich in de tweede helft op een slap schot van Van Nistelrooy, die daarmee zijn achttiende treffer maakte in tien competitieduels. Ter vergelijking: recordhouder Dillen scoorde in het seizoen '56-'57 in totaal 43 keer. Na tien wedstrijden had deze voormalige rechtsbuiten van PSV overigens pas vijf keer gescoord.

Van Nistelrooy kreeg tegen AZ alle ruimte om zijn persoonlijke score op te vijzelen. Halverwege de eerste helft scoorde hij na een geslaagde combinatie met Nilis. AZ stelde hier bitter weinig tegenover. De thuisclub toonde volgens zijn trainer Van der Lem te veel ontzag voor de tegenstander en daarmee werd de makke van de `Micky Mouse-competitie' treffend geïllustreerd.

AZ is op nationaal niveau een degelijke middenmoter, maar deze status is geen garantie voor felle oppositie. Met als gevolg dat de 300 supporters van PSV meer kabaal maakten dan de 7.000 supporters van AZ en ook de neutrale toeschouwers met een kater huiswaarts keerden. De grootste opwinding in de Alkmaarderhout ontstond halverwege de tweede helft, toen arbiter Wegereef met een blessure naar de kant moest. Hij werd na een korte onderbreking vervangen door oud-profvoetballer Haverkort, die zijn debuut maakte in de eredivisie.

Haverkort floot in de geest van de wedstrijd en conform zijn eigen voetbalverleden. Hij liet veel doorspelen en liet enkele gevaarlijke tackles onbestraft. Net als Wegereef deelde hij geen gele of rode kaarten uit, wat trainer Gerets na afloop nog even wilde benadrukken. ,,Wij zijn niet over de schreef gegaan, hoewel ik in de kranten wel weer iets anders zal lezen'', sprak hij cynisch.