Debuut oud-prof Haverkort

Voormalig profvoetballer Ben Haverkort (38) maakte gisteren zijn debuut als scheidsrechter in de Nederlandse eredivisie. De ex-speler van Telstar, Cambuur en Emmen mocht gisteren bijna een half uur voor tijd invallen in het duel tussen AZ en PSV.

Hoe is uw eerste wedstrijd als arbiter in de eredivisie bevallen?

Ben Haverkort: ,,Ik heb gisteren genoten van de ambiance in de Alkmaarderhout, het stadion van AZ. Dat is eigenlijk het enige verschil met het fluiten van een duel in de eerste divisie. Ik voelde vreemd genoeg totaal geen zenuwen toen ik het veld opliep. Het stadion, ik heb er zelf tien keer gespeeld, de tribunes, het publiek – het is voor mij allemaal herkenbaar. Dat is de ervaring die ik als voormalig profvoetballer meeneem.''

Kijken spelers anders tegen u aan omdat u zelf ook als voetballer in het veld hebt gestaan?

,,Het werkt meestal positief als je elkaar kent omdat er toch een soort wederzijds respect bestaat. Maar alles staat of valt met de manier waarop je fluit. Neem je een verkeerde beslissing, dan maakt het niet uit of ze je kennen of niet. In Alkmaar stonden jongens op het veld tegen wie ik als voetballer nog gespeeld heb, zoals bijvoorbeeld John Mutsaers van AZ. Leuk, maar ik heb daar nu niets meer mee te maken. Het heeft geen invloed op mijn handelen in het veld.''

De keuze scheidsrechter te worden na een loopbaan als profvoetballer ligt niet voor de hand. Vanwaar deze carrièrewending?

,,Nadat er een einde was gekomen aan mijn loopbaan als actief voetballer viel ineens die spanning in het betaalde voetbal in het weekeinde weg. Dat gevoel van wedstrijdspanning is nu ik fluit weer terug en ik vind het heerlijk. Ik ga weer met een shirt nat van het zweet van het veld af.''

U staat pas sinds één jaar op de B-lijst en nu al fluit je een duel op het hoogste niveau. Een natuurtalent?

,,Het is snel gegaan, dat is waar. Maar vanavond fluit ik gewoon weer een wedstrijd in de eerste divisie, tussen Haarlem en TOP Oss. Dat is net zo belangrijk, want ook hier word ik op beoordeeld.''