Commissie: 49 veranderingen IOC

De hervormingscommissie IOC 2000 stelt voor de leeftijdsgrens voor leden van het Internationaal Olympisch Comité te verlagen van 80 naar 70 jaar. De leden die reeds zitting hebben, zouden nog wel tot hun tachtigste lid mogen blijven. Het is een van de 49 veranderingen die de commissie, met prominenten als Agnelli, Kissinger en Boutros Ghali, zaterdag in Lausanne aanbeval. Andere opvallende punten in het rapport zijn: uitbreiding van het IOC met vijftien vertegenwoordigers van internationale sportfederaties, vijftien van nationale olympische comités en vijftien topsporters.

Hein Verbruggen, een van de drie Nederlandse IOC-leden, beoordeelde de voorgestelde hervormingen als positief. ,,Het IOC wordt zéér transparant. Persoonlijk ben ik verheugd dat het systeem van coöptatie blijft bestaan'', aldus Verbruggen. Hij verwacht dat er alleen zware discussie zal ontstaan over het bezoeken van kandidaat-steden. ,,Ik denk dat het IOC een verbod op het bezoeken van kandidaten niet zal accepteren. Veel IOC-leden zullen zich in de billen gebeten voelen. Zij zeggen: `er is een onderzoek geweest en ik ben clean'. Er zal, denk ik, een compromis uitrollen in de vorm van strenge reglementering. Dus geen echtgenoten erbij, alleen reizen in groepen en niet eersteklas.''

Het voorstel om de toekomstige voorzitter van het IOC te binden aan een maximumtermijn van acht jaar zal het volgens Verbruggen ook niet halen. Als Juan Antonio Samaranch in 2001 aftreedt heeft hij er 21 jaar als preses opzitten. Verbruggen: ,,Veel IOC'ers in de commissie wezen op het geluk dat de nu zittende voorzitter niet aan een maximum vastzat. Het zit erin dat er na acht jaar een nieuwe termijn van vier jaar is toegestaan.'' Samaranch zelf toonde zich zaterdag in zijn slottoespraak tevreden over de hervormingsvoorstellen. De Spanjaard verwacht dat de bijzondere algemene vergadering op 11 en 12 december 95 procent van de aanbevelingen zal overnemen. Voor veertien voorstellen is een tweederde meerderheid noodzakelijk, omdat die wijzigingen van het Olympisch Handvest betreffen.

Verbruggen vond vijftien topsporters aannnemen als volwaardig IOC-lid overdreven. ,,Het gaat om sporters die aan de laatste Olympische Spelen hebben deelgenomen. Topsporters hebben niet veel tijd. Het voorstel zal het halen maar ik denk dat het in de praktijk niet goed werkt. Ik zie dat bij de UCI. Mijn collega Acosta van het volleybal heeft aangegeven dat voorzitters van sportbonden ook vertegenwoordigers van topsporters zijn.''

Verbruggen, ook voorzitter van de internationale wielerunie UCI, werd zaterdag gevraagd zitting te nemen in het oprichtingsbestuur van het onafhankelijk internationaal antidopingbureau dat nog voor het einde van het jaar wordt opgezet. Het instituut is het vervolg op de werelddopingconferentie van Lausanne, dat in februari werd gehouden. Het bureau is voor de oprichting al omstreden. Er kwam kritiek van de Europese Unie en uit de Verenigde Staten.

Samaranch maakte verder bekend dat dertien steden zich kandidaat hebben gesteld voor de Olympische Spelen van 2008. Dat zijn Buenos Aires, Rio de Janeiro, Toronto, Havana, Caïro, Kaapstad, Sevilla, Lissabon, Parijs, Istanbul, Osaka, Bejing en Kuala Lumpur. (ANP, Reuters)