Britse moslims veroordelen toneelschrijver

Tien jaar na het Iraanse doodvonnis tegen de schrijver Salman Rushdie heeft een groep Britse moslim-extremisten de Amerikaanse toneelschrijver Terrence McNally ter dood veroordeeld omdat hij in zijn toneelstuk `Corpus Christi' Jezus Christus als homoseksueel heeft voorgesteld.

Jezus is ook voor moslims een belangrijke boodschapper van God. Volgens sjeik Omar Bakri Muhammad, leider van de enkele honderden leden tellende groep Al-Muhajiroun (de emigranten), is het stuk godslasterlijk. Om die reden heeft hij een fatwa, islamitisch decreet, uitgevaardigd volgens welke McNally moet worden aangehouden en terechtgesteld zodra hij naar een islamitisch land reist. Aanhangers van Al-Muhajiroun deelden exemplaren van de fatwa uit bij het Pleasance theater in Noord-Londen waar het stuk donderdag in première ging. McNally, die in zijn woning in New York verblijft, is daar door de politie van het doodvonnis op de hoogte gesteld.

Sjeik Bakri, een in Syrië geboren, zeer radicale geestelijke die sinds 1982 in Engeland leeft en daar met zijn gezin op een staatsuitkering leeft, zei niet in politieke moord te geloven, en individuele moslims niet daartoe aan te zetten, ,,maar het is duidelijk dat hij (McNally) de doodstraf tegemoetziet''. Hij zei tegenover verslaggevers dat de Kerk van Engeland ,,de eer van de maagd Maria en Jezus heeft verwaarloosd. Het is blasfemie dat zíj niet in actie komen.''

In het toneelstuk worden Jezus en zijn discipelen als homoseksuelen afgeschilderd. Jezus wordt verleid en verraden door Judas, en wordt gekruisigd als ,,koning van de nichten''. Het stuk heeft eerder al geleid tot protesten in New York en afgelopen zomer tijdens een festival in Edinburgh. Tegenover de BBC kenschetste de acteur Stephen Billington, die Judas speelt, indertijd het stuk als ,,zeer belangrijk, met een boodschap over tolerantie''.

Sjeik Bakri, die vorig jaar het Britse staatsburgerschap aanvroeg, heeft overigens niet veel op met de Britse maatschappij: hij prefereert dat ,,de zwarte vlag van de islam boven Downing Street wappert''. Tegenover de Daily Mirror zei hij vorige maand nog dat ,,de maatschappij hier vol corruptie, verkrachting, moord, verloedering van morele waarden, homoseksualiteit, lesbiennes, seks is. De mensen schreeuwen om verandering. Ze hebben de islam nodig.''

Hij heeft er geen probleem mee zijn ideaal van één grote islamitische staat met geweld te bereiken. ,,We geloven in geweld; we denken dat het gezond is.'' Het is bekend dat Bakri contacten heeft met moslim-extremisten in het buitenland.

In Iran riep de Engelstalige krant Tehran Times alle christelijke autoriteiten inclusief de paus gisteren op ,,te reageren op de blasfemie (..) zodat niemand in de toekomst het meer zal wagen de religieuze heiligheden van enig geloof te beledigen''.