Boek Brusselmans in België uit handel

Op last van de rechter is vrijdag in België de roman Uitgeverij Guggenheimer van Herman Brusselmans uit de handel genomen. De rechter kwam tot zijn beslissing na een klacht van Antwerpse modeontwerpster Ann Demeulemeester. Zij voelde zich beledigd door een passage in de roman, waarin de hoofdpersoon zegt dat Demeulemeester standrechtelijk gefussileerd moet worden. Aanvankelijk was haar eis tot inbeslagname afgewezen, maar in hoger beroep kreeg zij vrijdag alsnog gelijk. Het boek, dat al een maand uit was, ontbreekt op de jaarlijkse boekenbeurs die dit weekeinde in Antwerpen begon. Belgische boekhandelaren moeten de roman binnen een maand van de plank halen. De eerste druk, 15.000 exemplaren, is inmiddels nagenoeg uitverkocht.

In de gewraakte passage op pagina 42 hekelt de hoofdpersoon van de roman, mediatycoon Guggenheimer, de uniforms die Demeulemeester voor het Belgische leger ontwierp: ,,Het wijf dat die vodden van snit en naad heeft voorzien zouden ze standrechtelijk moeten fusilleren Hoe heet ze ook weer? [...] Ik ben ooit `ns met die griet naar bed geweest. Zo'n dwergpoliep met puitenogen en haar van op haar pruim tot op haar rug. [...] Ik weet het weer! Ann Demeulemeester!'' Volgens Guggenheimer zijn de SS-uniformen die Hugo Boss ooit ontwierp veel mooier dan de uniformen van Demeulemeester.

Brusselmans haalde voor de Vlaamse televisie scherp uit naar Demeulemeester. Hij begreep wel dat zij zich beledigd voelde, ,,maar dan moet zij dit niet doen. Dit is broodroof.'' Brusselmans vreest dat haar stap maatschappelijke gevolgen heeft omdat de modeontwerper een voorbeeldfunctie heeft voor moderne kringen ,,die zich hebben verlaagd tot dit soort praktijken''. In het boek worden ook vele andere Belgische beroemdheden beledigd. Schrijver Hugo Claus wordt bijvoorbeeld ernstig mishandeld en schrijfster Monica van Paemel wordt verkracht. Het boek blijft in Nederland gewoon verkrijgbaar.