Acteur Hellberg overleden

De Duitse regisseur, acteur en schrijver Martin Hellberg is zondag op 94-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Bad Berka bij Weimar. Hellberg was een historisch figuur in het Duitse theater- en filmwereld. Hij speelde onder andere Goethe in de verfilming van Thomas Mann's roman Lotte in Weimar en speelde in Istvan Szabo's Mephisto.

Martin Hellberg werd in 1905 geboren als zoon in Dresden en maakte zijn toneeldebuut bij het Dresder Staatstheater. In 1942 kreeg hij een verbod om op het toneel te verschijnen omdat hij met een joodse vrouw was getrouwd. Na de oorlog hervatte hij zijn carrière en in 1950 werd hij intendant van het Staatstheater. Daarnaast was hij ook actief als filmregisseur en -acteur.

In het begin van de jaren zestig kreeg Hellberg een speel- en spreekverbod wegens zijn anti-stalinistische opvattingen. Hij trok zich terug in Bad Berka, waar hij zich voornamelijk wijdde aan het schrijven. (ANP)