XTC TIJDENS DE ZWANGERSCHAP GEEFT LEDEMAATAFWIJKINGEN

Het gebruik van XTC in de zwangerschap verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen bij baby's van de gebruikelijke 2 tot 3% naar 15%. Het risico op klompvoetjes is bijna veertig keer zo hoog als normaal. Ook andere afwijkingen aan de ledematen komen vaker voor dan anders, en er zijn aanwijzingen dat XTC-gebruik de kans op een hartafwijking bij het kind verhoogt. Een miskraam komt niet vaker voor. Dat blijkt uit een onderzoek onder 136 vrouwen die – veelal in de eerste drie maanden – in de zwangerschap XTC hadden genomen. (The Lancet, 23 okt) De studie werd verricht door het Engelse teratologie-informatiecentrum, dat informatie verzamelt over het ontstaan van aangeboren afwijkingen door schadelijke stoffen.

Van cocaïne en heroïne was al langer bekend dat ze schadelijk zijn voor ongeboren kinderen. Heroïne is sterk verslavend, waardoor de pasgeboren baby na de geboorte moet afkicken. Cocaïnegebruik in de zwangerschap geeft een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen, complicaties in de zwangerschap en een gestoorde neurologische ontwikkeling bij het kind. Van de relatief jonge drug XTC was nog niet bekend of de ongeboren baby er schade van ondervond. Begin dit jaar publiceerde het Teratologie Informatiecentrum van het RIVM in Bilthoven de resultaten van een onderzoek onder 40 zwangere vrouwen die XTC hadden gebruikt. Eén van de kinderen werd geboren met een hartafwijking, de rest was gezond. Omdat de onderzoeksgroep erg klein was, konden de onderzoekers daar destijds geen conclusies aan verbinden. De Engelse studie maakt dat wel mogelijk. (Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2 jan)

XTC, ofwel methyleendioxymetamfetamine (MDMA) is verwant aan amfetamine en versterkt de werking van de neurotransmitter serotonine in de hersenen. Dat leidt tot euforie bij de gebruiker. De bijwerkingen kunnen heftig zijn. Doordat het serotoninesysteem ontregeld raakt en er uiteindelijk een tekort aan serotonine ontstaat, kunnen XTC-gebruikers een ernstige depressie en zelfs een psychose ontwikkelen. Ook is gebleken dat de zenuwuiteinden in de hersenen door XTC kunnen beschadigen. Van medische zijde werd daarom het gebruik van deze drug al eerder krachtig ontraden. (NTvG, 29 aug 1998) Dat geldt nu des te sterker voor zwangere vrouwen. Het probleem dat zich daarbij voordoet, is dat veel van de vrouwen die de drug in de zwangerschap hebben gebruikt, onverwacht zwanger zijn geraakt. Dat verklaart het hoge percentage abortussen in de Engelse groep (35%) en de relatief lage leeftijd van de zwangeren: bijna eenderde van de vrouwen was jonger dan twintig jaar.

    • Mariël Croon