Wachten op de beminde

Een vrouw wacht op haar beminde in een hotelkamer ergens tussen Weimar en Rome. Charlotte von Stein heet ze, haar naar Italië op de vlucht geslagen geliefde is Goethe. Zij is van middelbare leeftijd. In een obsessief, door geen enkele rede beheerst verlangen reist Von Stein Goethe achterna. Maar haar wachten is vergeefs.

Actrice José Kuijpers speelt de monoloog Goetherdämmerung, een helaas al te woordspelige titel, in de suite van stijlvolle hotels als De Bovenste Molen in Venlo, Des Indes in Den Haag en Hilton Amsterdam. Bij uitstek is een hotelkamer plek van anonimiteit; daar kan de leugen van de overspelige liefde voluit gevierd worden. Von Stein is getrouwd, moeder van zeven kinderen.

Schrijver Erik-Ward Geerlings vond het gepassioneerde verhaal tussen Von Stein en Goethe echter niet voldoende. Hij creëerde in dezelfde vrouw bij wijze van dubbelportret een hedendaagse vrouw, ook getrouwd, ook moeder en eveneens heftig verliefd op een ander. Bedient Von Stein zich van inkt en papier, de dame van nu is verslaafd aan gesprekken met haar mobiele telefoon.

Op die manier moeten historie en actualiteit samengaan. De vrouw van toen is tevens de vrouw van nu. Een gedachte die tijdens de voorstelling blijkt te stranden. Zo schitterend op dreef als José Kuijpers is in haar weergave van Charlotte von Stein, zo moeizaam en stroef gaat haar tekst uit het heden.

Ze is druk doende met haar tas waarin ze onophoudelijk rommelt op zoek naar lippenstift, een pen om telefoonnummers te noteren, ze maakt stennis met de receptioniste omdat die de boodschapper is van het slechte nieuws, namelijk dat geen enkele man – Goethe niet en ene Arend al helemaal niet – belangstelling voor haar toont.

Het nadeel van de schrijfstijl van Geerlings is zijn hang naar een overdaad aan poëtische beelden, alsof hij al schrijvend voortdurend de angst heeft tekort te schieten. Dat is jammer; het verhaal van de vrouw op die hotelkamer is veelzeggend genoeg. José Kuijpers als historisch personage boeit, juist door de afstand tot het heden.

Dat van nu, die verslaving aan de gsm, had gerust vergeten mogen worden.

Voorstelling: Goetherdämmerung van Erik-Ward Geerlings door Het Huis van Bourgondië. Decor: Carolien Scholtes; regie: Dirk Groeneveld; spel José Kuijpers. Tournee t/m 16/11. Inl.: (043) 3219960.

    • Kester Freriks