Voorlichters

Ik wil graag reageren op de brief van Henriëtte Broekema (Z 16 oktober) Broekema is voorlichtster bij OCW en zij reageert op een boze column van Elsbeth Etty. Broekema heeft een hoge — en naïeve — kijk op haar functie.

Ik was in de jaren zeventig en tachtig beleidsmedewerker van de Vereniging tot Behoud van het IJsselmeer en ik heb de omslag meegemaakt.

Als je iets wilde weten, belde je de betreffende ambtenaar en die gaf je dan de gewenste informatie. Misschien niet altijd, maar wel vaak, ook als ze wisten dat je die tegen hun beleid ging gebruiken. Toen kwamen de voorlichters en hadden we plotseling geen toegang meer tot de juiste ambtenaren. En de voorlichters wisten het fijne van de zaak niet of wilden bepaalde informatie niet kwijt.

Etty heeft gelijk. Toen de voorlichters kwamen, kregen we mínder informatie.