Verbod op commerciële aanplant GM-gewassen verlengd

De Britse regering heeft bevestigd dat de omstreden veldproeven met genetisch gemanipuleerde (GM) gewassen drie jaar lang niet mogen leiden tot aanplant met GM-gewassen voor commerciële doeleinden.

De huidige veldproeven, die tot 2002 zullen duren, hebben geleid tot een golf van protesten door consumentengroepen, actievoerders, biologische boeren in de buurt van een proefakker en van de liberale oppositie. Zij vrezen voor gezondheidsrisico's door de toepassing van GM en voor de verspreiding van GM-stuifmeel buiten de proefakkers. Deze week verliep verliep de richtlijn om GM-proeven geen commercieel vervolg te geven binnen één jaar.

De beslissing om het verbod op commerciële aanplant te verlengen volgt op het vertrek van Jack Cunningham, de chef van het Cabinet Office, dat de ambtenaren coördineert en een verklaard voorstander van GM. Hij had als minister van Landbouw eerder toestemming gegeven voor de veldproeven met de gewassen.

Premier Blair heeft overigens zijn standpunt pro-GM afgelopen zomer fors afgezwakt. Deze week zei hij dat de strengere veiligheidseisen niet zijn bedoeld om de biotechnische industrie te ontmoedigen. Vertegenwoordigers van die bedrijfstak hebben gedreigd het Verenigd Koninkrijk te verlaten en hun proeven met GM-gewassen op het vasteland van Europa te houden. Daar zouden minder ,,irrationele bezwaren'' tegen GM bestaan.