Vaticaan verbiedt experiment heroïne

Het Vaticaan heeft een katholiek ziekenhuis in Sydney opgedragen niet mee te werken aan een experiment om heroïne te verstrekken aan verslaafden in Kings Cross, de rosse buurt van Sydney.

De nonnen van het ziekenhuis, de Zusters van Liefdadigheid, zouden meewerken aan het project, waarvoor de staat Nieuw Zuid Wales onlangs toestemming gaf. De Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsdoctrine oordeelt evenwel dat verstrekking ten onrechte aangeeft dat druggebruik gedoogd mag worden.

Het verbod is een zware klap voor het experiment met verstrekking van heroïne, dat in februari van start zou gaan. De recente beslissing van de regering van Nieuw Zuid Wales om legaal heroïne aan verslaafden te verstrekken, is zeer controversieel. Dat de nonnen bereid waren de eerste spuitruimte te organiseren, bezorgde het experiment echter veel moreel en politiek krediet.

Dat de `nuns shooting gallery' er niet komt, is waarschijnlijk te danken aan Melbourne's aartsconservatieve aartsbisschop George Pell, zo speculeert de Australische pers. Pell is lid van de Congregatie voor de Geloofsdoctrine en zou naar Rome zijn vertrokken om voor het verbod te lobbyen.

Een woordvoerder van het ziekenhuis, zuster Anette Cunliffe, zegt dat het ziekenhuis zich bij het verbod neerlegt. ,,We zijn evenwel bedroefd over deze ontwikkeling en het effect dat het op zo vele mensen zal hebben'', aldus Cunliffe. Het plaatselijke katholieke parlementslid Clover Moore verklaarde in tranen dat ,,het decreet aangeeft in welke mate het Vaticaan het contact heeft verloren met de plaatselijke kerk.'' De kloof tussen progressieve en conservatieve katholieken in Australië zal zich door het besluit nog verder verdiepen.

De inmenging van Rome in de uitvoering van het drugsbeleid spijt de conservatieve Australische minister-president John Howard van zijn kant in het geheel niet. Howard meent dat het Vaticaan in zijn recht staat. ,,Ik ben tegen injectieruimten. Daarom spijt het me niet dat hun uitvoering vertraagd wordt of misschien zelfs wordt afgelast.''

De nieuw Labour-premier van de staat Victoria, Steve Bracks, zelf een praktiserend katholiek, zegt gewoon door te gaan met de plannen om in Melbourne legaal heroïne aan verslaafden toe te dienen. Volgens Brack zijn injectieruimten een deel van de oplossing van het groeiende drugsprobleem in zijn staat. Hij wil binnen afzienbare tijd vijf legale spuitruimten openen. Het Hogerhuis van Nieuw Zuid Wales heeft donderdagavond het experiment goedgekeurd.

De Uniting Church in Kings Cross is bereid de experimentele heroïneverstrekking en het al ingehuurde personeel van de Zusters van Liefdadigheid over te nemen.

    • Hans van Kregten