Tsjetsjenen tijdens vlucht beschoten

Russische straaljagers hebben een voltreffer afgevuurd op een konvooi vluchtende Tsjetsjenen. Ooggetuigen verhaalden van uitgebrande vrachtauto's en meer dan vijftig verminkte lichamen, op de weg naar de buurrepubliek Ingoesjetië.

Het Russische leger heeft alle vluchtroutes een week geleden afgesneden en voert aanhoudend bombardementen uit op steden en dorpen. Vanuit de lucht met helikopters en straaljagers, vanaf de grond met houwitsers, tanks en mortieren. Voor de grensovergang met Ingoesjetië, dat de afgelopen maand al 173.000 van huis en haard verjaagde Tsjetsjenen te verwerken kreeg, staat al dagen een file van drie kilometer.

Generaal Vladimir Sjamaov, aanvoerder van de Russische strafexpeditie tegen het afvallige Tsjetsjenië, sprak de wachtenden vrijdag vanaf een pantserwagen toe: ,,Over twee dagen laten we u door. Nog twee dagen. Dan zien elkaar weer. Dat is alles. Goedendag.'' De wanhopige vluchtelingen protesteerden vergeefs: ,,Wat hebben wij misdaan? Waarom laat u ons hier sterven?'' Alleen een bus met gewonden werd doorgelaten. Enkele inzittenden hadden de gerichte luchtaanval op het vluchtelingenkonvooi van dichtbij waargenomen, tussen de dorpen Samasjki en Sjami-Joert. ,,Er zijn veel doden, veel gewonden'', zei een verpleegster.

In Moskou deed het hoofd van het speciaal vanwege de oorlog in Tsjetsjenië opgerichte informatiecentrum, Michail Margelov, de berichten over deze nieuwe massaslachting (vorige week vielen zestig doden bij een raketaanval op de markt in Grozny) af als ,,een provocatie''. Volgens hem zijn er vrijdag weliswaar twee vrachtwagens uitgeschakeld, maar die zaten vol met bandieten, en niet met onschuldige burgers.

Het Kremlin houdt vol dat de oorlog, waar naar schatting 100.000 Russische troepen aan deelnemen, louter gericht is tegen moslimterroristen. De hoofdstad Grozny, die vrijdag de hele dag zwaar werd bestookt, zou nu voor tachtig procent zijn omsingeld. De legerleiding denkt nog een maand nodig te hebben om de stad op de knieën te dwingen, en verwacht dat de omsingeling maandag compleet is.

De Westerse roep om een vreedzame oplossing is niet aan de Russische leiders besteed. De vrijdag uitgesproken hoop van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Strobe Talbott – dat Rusland nu snel tot politieke onderhandelingen overgaat – werd enkele uren later alweer de bodem ingeslagen. ,,Wij onderhandelen niet met terroristen'', antwoordde een hoge functionaris van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens premier Vladimir Poetin heeft Washington veel begrip voor de Russische inspanningen om het islamitisch-fundamentalistische terrorisme in Tsjetsjenië uit te schakelen.

    • Frank Westerman