SLAGERIJ VAN KAMPEN

Met hun eigenzinnige vermenging van Afrikaanse polyritmiek en heftige punk hebben de slagwerkers van Slagerij van Kampen in de afgelopen zeventien jaar een stevige reputatie opgebouwd in het internationale concertcircuit. Op Add up to the actual size, de negende opname van het vijfkoppige percussiegezelschap, laat de groep het organische geluid van succesvolle albums als A long walk on a short pier en Link ver achter zich.

Live drums maken nog steeds deel uit van het arsenaal, maar worden hier gecomplementeerd met loops, samples en digitale drumpads. Het resultaat is een onderkoeld, hard en bijna industrieel geluid, dat door de groep zelf `technorganic drumscapes' wordt genoemd.

Niet alleen qua geluid heeft de band zich laten meezuigen in de technologische maalstroom, ook de composities zijn toegespitst op de hedendaagse muzikale trends. Met de merendeels in vierkwartsmaat uitgevoerde composities van Add up to the actual size mikken `de slagers' eerder op de bezoekers van dansclubs dan op het meer in wereldmuziek geïnteresseerde festivalpubliek, dat voorheen de hoofdmoot van hun publiek vormde. Met stukjes drum `n' bass, flarden gesamplede tekst en galmende geluidseffecten probeert de band een nieuwe generatie aan zich te binden.

Maar Slagerij van Kampens poging in te haken op actuele trends komt niet helemaal goed uit de verf. Hoewel de nummers afwisselend van opbouw zijn en een stevige drive kennen, betekent de toevoeging van elektronische geluiden eerder een vervlakking van het geluid dan een versterking. De ongelooflijke kracht van akoestische drums, voorheen het handelsmerk van de groep, gaat jammerlijk ten onder in een monotone elektronische brij.

Slagerij van Kampen: Add up to the actual size (Kampfire Music, kampcd996) Distr. Pias.

    • Edo Dijksterhuis