Sittard en Geleen samengevoegd tot nieuwe gemeente

De gemeenten Sittard en Geleen worden samengevoegd. Dat heeft de ministerraad gisteren besloten. Bij het besluit horen enkele grenscorrecties. De belangrijkste is de overgang van het fabrieksterrein van autoproducent Nedcar van Born naar de nieuwe gemeente.

Het provinciebestuur van Limburg is voor de `fusie', maar de gemeente Geleen heeft teleurgesteld gereageerd. Geleen wilde alleen samengaan als zou worden gekozen voor samenvoeging van vijf economisch verweven industriegemeenten in de westelijke mijnstreek.

Volgens minister Peper (Binnenlandse Zaken) vormen Sittard en Geleen thans feitelijk al één stedelijk gebied. Door de grenscorrecties zijn volgens hem nieuwe mogelijkheden voor uitbreiding ontstaan.

Ook het noordelijker gelegen Venlo en Tegelen moeten in de toekomst samengaan, zo heeft het kabinet besloten. Ook deze twee gemeenten vormen volgens Peper al één stedelijk gebied. Ook bij de samenvoeging van deze twee steden volgt Peper de voorstellen van de provincie Limburg.

Grubbenvorst, Broekhuizen en Horst zullen eveneens één gemeente worden, nadat zij daartoe zelf het initiatief hebben genomen. Deze Limburgse gemeenten gaan ervan uit dat door het samengaan een sterkere bestuurslaag wordt gevormd.

In de Over-Betuwe zullen Elst, Heteren en Huissen de nieuwe gemeente Elst gaan vormen en Bemmel, Gendt en Huissen gaan samen Bemmel heten. Het daartoe strekkende wetsvoorstel volgt de ontwerpregeling die door provinciale staten van Gelderland is gemaakt.

Voorts zal Vleuten-De Meern worden ingelijfd bij de stad Utrecht, terwijl in dezelfde provincie de gemeente Maartensdijk wordt opgesplitst over de gemeenten De Bilt en Maarssen.