Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Minister van Justitie Benk Korthals (VVD) over de problemen bij de terbeschikkingstelling en de behandeling van zware delinquenten. Verder aandacht voor de vraag wanneer een DNA-test wel of geen bewijs is bij zedenmisdrijven. Ned.3, 12.07-13.04u.

Netwerk. Uitgebreid aandacht voor slachtoffers van medische fouten. Het lijkt erop dat zij in Nederland aan hun lot zijn overgeleverd. Ned.1, 20.16-20.54u.

Lopende zaken. Aandacht voor de voorbereiding bij het Britse persbureau APTN van verslaggevers die naar gevaarlijke gebieden vertrekken. En hoe verantwoordelijk zijn de opdrachtgevers als de journalist daarbij het leven laat. Ook een van de afnemers, het NOS-journaal, komt aan het woord. Verder een debat over de privatisering van nutsbedrijven. Ned.3, 21.55-22.35u.

DOCUMENTAIRES

Freedom's battle. Eerste aflevering van een drieluik over de veranderingen in midden-Europa die tien jaar geleden plaatsvonden. De ontmanteling van het communisme begon in het Poolse Gdansk. Afl.: Icebreaker. BBC1, 20.10-21.00u.

00 Hot doc. De boodschap van de Sun Myung Moon-sekte is vrij onschuldig. De politieke, economische en zelfs militaire impact van het Moon-bedrijf is echter onvoorstelbaar groot. Nansook, de schoondochter van de sekteleider, heeft haar leider onlangs de rug toegekeerd en doet nu een boekje open over de sekte. Afl.: Moon ontmaskerd. Canvas, 20.30-21.25u.

Playing the race card. Serie over Britse rassenpolitiek in de jaren '50. Engeland reageerde nogal tweeslachtig op Enoch Powells speech `Rivers of blood' in 1968. BBC2, 21.00-21.50u.

Michael Palin's Hemingway adventure. Michael Palin treedt in de voetsporen van schrijver en beroepsreiziger Ernest Hemingway. Vanavond gaat hij in Key West in de VS bezoek bij Sloppy Joe en krijgt boksles van Shine Forbes. Verder is hij getuige van de jaarlijkse Papa Hemingway Lookalike-wedstrijd. BBC1, 22.00-22.50u.

PRAATPROGRAMMA

Business class. Harry Mens ontvangt in zijn programma de Brit Nick Leeson die in 1995 het faillissement van de Barings Bank veroorzaakte. RTL5, 11.00-12.00u.

Kwestie van kiezen. Gesprek met fotograaf en acteur Thom Hoffman. RTL4, 23.00-23.40u.

MUZIEK

Reiziger in muziek. De gehele uitzending is gewijd aan de dirigent Bernard Haitink die sinds januari van dit jaar `eredirigent van het Concertgebouworkest' is. Haitink praat o.a. over de invloed van Eduard van Beinum en zijn lievelingssymfonie. Ned.3, 11.00-12.00u.

Close-up. Portret van zangeres en componiste Petula Clark – bekend van de jaren zestig hit Downtown – die volgende maand 65 jaar wordt. Ned.1, 18.32-19.30u.

Lola da musica. Muziekreportage over het Britse Wales, de streek die op dit moment de toon zet in de popmuziek. O.a. Tom Jones schetst het beeld van een op muzikaal vlak achtergebleven gebied, dat eindelijk van zich laat horen. Ned.3, 19.35-20.20u.

KUNST

De plantage. Gesprek met landschapsarchitect Adriaan Geuze en kunsthistoricus Vincent van Rossem over de inrichting en verstedelijking van Nederland. Verder levert industrieel ontwerper Paul Mijksenaar commentaar op symbolen en gebruiksaanwijzingen en treedt de Vlaamse zangeres An Pierlé op. Ned.3, 17.00-18.00u.

FILM

Splash (Ron Howard, 1984, VS). Succesvolle lichtgewicht-komedie met weldadig gebrek aan pretenties. Ongelukkige Newyorkse fruitgrossier Tom Hanks beleeft romance met Darryl Hannah, die een zeemeermin blijkt te zijn. VRT, 13.30-15.20u.

The Boy in Blue (Charles Jarrot, 1986, Canada). Rocky-achtige drama met Nicolas Cage als 19de-eeuwse roeikampioen. SBS6, 13.50-15.25u., met reclame.

Hua Hun / Pan Yu Liang, a Woman Painter (Hung Shuqin, 1993, China/Frankrijk/Taiwan). Eerste van drie uit te zenden 'Wereld Cinema'-films met hoofrol van Gong Li is filmbiografie over Chinese schilderes Pan Yu Liang die vanwege haar naakten verbannen werd. Ned.3, 14.06-16.01u.

The Four Musketeers (Richard Lester, 1975, Spanje/Panama). Kleurrijk en ironisch vervolg op The Three Musketeers van hetzelfde team is volgens de liefhebbers iets minder attractief. Weelderige rolbezetting met Oliver Reed, Raquel Welch, Richard Chamberlain, Michael York, Faye Dunaway, Geraldine Chaplin, Charlton Heston. BBC1, 15.30-17.15u.

The Big Boss / Fists of Fury / Tang shan da xiong (Lo Wei, 1971, Hongkong). Bruce Lee speelt hoofdrol in kung-fu-actiefilm. Fox, 20.30-22.15u., met reclame.

Zaanse nachten (Kees Hin, 1999, Ned.). Zie Film-vooraf. Ned.3, 20.50-21.55u.

. Halloween (John Carpenter, 1978, VS). Succesvolle, voor slechts 300.000 dollar vervaardigde griezelfilm uit de periode dat regisseur Carpenter nog het vermogen bezat om met de eenvoudigste filmmiddelen griezelkunst van grote klasse te bedrijven. Met Donald Pleasance als psychiater en Jamie Lee Curtis als babysitter. BBC2, 22.40-0.10u.

Overboard (Garry Marshall, 1987, VS). Gefortuneerd leeghoofdje Goldie Hawn lijdt aan geheugenverlies. Wraaklustige timmerman Kurt Russell laat haar opdraaien voor zijn chaotisch huishouden en vier kinderen. BBC1, 22.50-0.40u.

. Die Brücke (Bernhard Wicki, 1959, West-Duitsland). Commercieel succesrijke anti-oorlogsfilm naar roman van Manfred Gregor. Zestienjarigen worden anno 1945 opgeofferd aan zinloze verdediging van onbelangrijke brug tegen geallieerden. ZDF, 23.20-1.00u., zw.

The Terror (Roger Corman, 1963, VS). Nonchalant, in enkele dagen geïmproviseerde low budget-griezelfilm van Corman. Met griezelig kasteel, Boris Karloff en Jack Nicholson. BBC2, 1.30-2.50u.

. Giant (George Stevens, 1956, VS). Respectabel Texaans familie-epos vormt samen met A Place in the Sun en Shane Stevens' trilogie over de American Dream. Twee mannen azen op Elizabeh Taylor: rechtschapen veebaron Rock Hudson en de door olie rijk geworden James Dean (in zijn laatste rol). Gewetenloos modern materialisme wordt afgezet tegen de goeie ouwe tijd. Maandag, VRT, 13.30-16.50u.

G.I. Blues (Norman Taurog, 1960, VS). Routine-musical met Elvis Presley als een in West-Duitsland gelegerde, gitaarspelende soldaat die verliefd raakt op ongenaakbare nachtclubzangeres Juliet Prowse. Maandag, SBS6, 13.50-15.40u., met reclame.

Never Cry Wolf (Carroll Ballard, 1983, VS). Gevoelige Disney-productie gaf nieuwe vorm aan traditionele wildlife-films. Eenzame bioloog bestudeert aan de Poolcirkel het gedrag van de wolf en gaat daarbij steeds meer op zijn onderzoeksobject lijken. Maandag, BBC2, 14.40-16.20u.

Nagesynchroniseerd: Cheun gwong tsa sit / Happy Together (Wong Kar-waiu, 1997, Hongkong). ARD, 23.35-1.10u.; La reine Margot (Patrice Chéreau, 1994, Fr./Duitsl./It.). ARD, 1.35-3.50u.