Roda JC legt achilleshiel Ajax bloot

Een slordige 70 miljoen gulden mochten Ajax-coach Jan Wouters en de nieuwe directeur spelersbeleid Danny Blind uitgeven aan de ingrijpende renovatie van het elftal. Maar toen Wouters gisteravond voor het eerst in de competitie zijn `droomvoorhoede' met Gr⊘nkjaer, Machlas en Laudrup kon opstellen, betaalde hij de tol voor de blessuregolf in zijn verdediging. Het voortreffelijk georganiseerde Roda JC benadrukte met een 2-1 overwinning in de Arena hoe geflatteerd de huidige koppositie van Ajax is, want in de breedte is de selectie van Wouters veel te kwetsbaar.

Uitvoerig belichtte de oud-international zijn problemen in de defensie na een pijnlijke nederlaag, die hij reeds had voorzien. Vlak voor het duel met Roda JC meldde voorstopper Frank Verlaat dat hij vanwege een liesblessure niet kon spelen. Juist tegen de boomlange Roda-spits Bob Peeters werd een sterke kopper bij Ajax node gemist. Het was een potsierlijk beeld de noodgedwongen tot rechtsback omgeschoolde Christopher Kanu – letterlijk en figuurlijk het kleine broertje van baltovenaar Nwanko Kanu – aanvankelijk te zien duelleren met de veel grotere Peeters.

Later in de eerste helft mocht de Roemeense aanwinst Christian Chivu zich over de Belgische aanvaller van Roda ontfermen. Maar na rust dirigeerde Wouters Kanu naar de zijkant om Lawal te bewaken, diende Chivu de handige dribbelaar Tchoutang te schaduwen en wist aanvoerder Aron Winter in de driemansverdediging niet wie Peeters in de gaten moest houden.

De gok van Wouters om het middenveld te versterken, moest wel fataal aflopen, omdat hij tegen Roda JC te nadrukkelijk een beroep moest op het tweede garnituur. Zo werd de onzichtbare Dani vervangen door de 19-jarige Mitchell Piqué, die vooral duidelijk maakte dat hij nog niet rijp is voor de eredivisie.

Met een schitterende kopbal na een al even fraaie voorzet van Tchoutang onderstreepte Peeters in de 72ste minuut hoezeer hij genoot van zijn vrijheid in de lucht en Wouters vreesde al dat jonge spelers als Kanu, Piqué en Chivu onder de druk zouden bezwijken. Dat gebeurde pas in de extra tijd, waarmee het gedurfd voetballende Roda JC recht werd gedaan. Peeters stuurde de volledig vrijstaande Tchoutang alleen op weg naar Ajax-doelman Fred Grim, die zijn ploeg tot dat moment overeind had gehouden. Chivu trok de aanvaller uit Kameroen naar de grond en arbiter Jol kon het Roemeense talent geen andere dan de rode kaart tonen.

Iedereen bij Ajax verwachtte dat Roda-aanvoerder Eric van der Luer zich met de vrije trap zou belasten. In de eerste helft had doelman Grim met een fantastische reflex de bal onder de lat vandaan getikt na een keihard schot van de 33-jarige Limburger. In de 92ste minuut nam verdediger Mark Luijpers echter de honneurs waar en met een subtiele voetbeweging bezorgde hij Roda JC een royaal verdiende zege. Hoewel Wouters met enig recht kon verwijzen naar de kwetsuren van ervaren verdedigers als Vierklau, Verlaat, Tobiasen en Van Halst werd hij vooral geconfronteerd met de manco's in het aankoopbeleid.

In feite puzzelt Wouters al het gehele seizoen met zijn zwakste linie en moet hij regelmatig van systeem veranderen om de chronische lekkage te camoufleren. Aan stilisten heeft Ajax geen gebrek, maar een verdediger van internationale allure met opbouwende kwaliteiten is in Amsterdam niet voorhanden.

De magere bezetting van de reservebank bij de wedstrijd tegen Roda JC illustreerde het verval van Ajax in vergelijking met vorig seizoen. Van de ploeg, die de Limburgers een jaar geleden met 2-0 versloeg, stonden gisteravond alleen de met een liesblessure tobbende Richard Witschge en Dani nog in de basis. Wouters zal vermoedelijk niet eens willen weten wie de voormalige Ajax-dirigent Louis van Gaal bij Barcelona allemaal een dagje rust kan geven.

Met de weer aandoenlijk zwoegende spits Machlas en de Deense artiesten Laudrup en – de na twee maanden weer in de basis teruggekeerde – Gr⊘nkjaer beschikt Ajax nog steeds over aanvallers om jaloers op te zijn. Maar ze moeten wel op de juiste wijze worden aangespeeld en met een geraffineerde tactiek legde Roda-coach Sef Vergoossen gisteravond moeiteloos de feilen in de andere linies van Ajax bloot.

Toch vreesde de Limburgse coach na de zeperd tegen Vitesse even een tweede, onverdiende nederlaag, toen zijn team de strakke organisatie één moment liet varen.

Na een corner van Witschge bediende Gr⊘nkjaer de vrijstaande aanvoerder Winter met het hoofd en met zijn kopbal bezorgde hij Ajax in de 67ste minuut geheel tegen de verhouding in een 1-0 voorsprong. Alsof Roda op Kaalheide speelde, drukte het de armoedig spelende koploper vervolgens met veel flair achteruit.

Met een speels glimlachje constateerde coach Vergoossen dat zijn tegenstanders na een nederlaag altijd excuses voorhanden hebben. Alsof Roda zelf niet al wekenlang vier basisspelers moet missen. Maar het herkenbare speltype van de Limburgers lijdt niet onder blessures en hield Roda JC het onevenwichtige Ajax dan ook parmantig een spiegel voor.

    • Robèrt Misset