Prins Bernhard klaagt over zijn gezondheid

Prins Bernhard (88) heeft klachten over zijn gezondheid. Op vragen van een verslaggeefster van het NOS-Journaal over zijn fysieke gesteldheid, antwoordde de prins gisteren: ,,Slecht, slecht, redelijk slecht. Ik kan niet goed spreken.''

In september werd de prins geopereerd aan zijn luchtpijp. Bij die chirurgische ingreep werd een eerder dit jaar aangebracht buisje in de luchtpijp vervangen door een ander buisje. Daardoor zou de prins beter kunnen in- en uitademen. De ingreep verliep volgens de behandelende artsen naar wens. Maar de gezondheidsproblemen blijken nog niet geweken.

Prins Bernhard sprak over zijn fysieke gesteldheid bij de officiële onthulling van een door kunstenaar Willem Verbon gemaakt beeld van koningin Wilhelmina. Het beeld staat op de Kop van Zuid in Rotterdam. De vorstin is uitgebeeld met de militaire Willemsorde. Van het beeld worden afgietsels verkocht ten bate van Wilhelminafonds.

Over Wilhelmina zei Bernhard: ,,Het is iemand die ik uniek noem, in beste zin gewoon een geweldige vrouw.'' In Londen, gedurende de Tweede Wereldoorlog, probeerde ze voor hem een moeder te zijn, vooral omdat Bernhard zijn eigen moeder miste.

Ondanks zijn gezondheidsproblemen is de prins nog actief. Eerder deze week ontving hij een aantal veteranen en deelde hij de Prins Bernhard Cultuurprijzen uit. (ANP)