Pommies

In zijn verslag van de rugbywedstrijd Engeland-Zuid Afrika op de sportpagina van NRC Handelsblad van 25 oktober spreekt redacteur Mark Hoogstad over de voortijdige aftocht van en het harde gelag voor The Pommies. Hij vermeldt hierna als verklaring voor dit woord, dat de Engelsen door niet-Engelse rugbysupporters gekscherend `de aardappelen' worden genoemd, vanwege hun vermeende aardappel in de keel. Deze verklaring is evenwel onjuist.

In de niet-Britse landen van het Gemenebest, vooral in de `verre kolonies' als Zuid-Afrika, maar ook in Australië en Nieuw-Zeeland, wordt het woord `POM` veel gebruikt, waarbij deze afkorting staat voor `Prisoner Of Mother (England)'. Dit woord verwijst naar de vermeende bekrompenheid of kleinburgerlijkheid van de Engelsen. Hoewel dit wel enigszins overeenkomt met met de door Hoogstad genoemde verklaring, is de door hem genoemde dus feitelijk onjuist.

    • Dirk Jan van Veldhuisen